Hyppää suoraan sisältöön

Hoksaan kymmenes uutiskirje 13.6. 2008

Hei ystävät!

Saksalaiset on vallannut jalkapallohuuma. Jopa vessapaperi on koristettu jalkapalloaiheisin kuvin ja vitsein.

Talojen ulkoseiniä värittävät ikkunoista ripustetut Saksan musta-puna-kultaliput. Autot liputtavat kuin valtiovierailulla, ja jalkakäytävälläkin isänmaallisuus näkyy. Tällä viikolla vastaani käveli poika, joka oli asentanut reppuunsa lipputelineen ja liehutti perässään Saksan värejä. Eikä hän ollut tyytynyt pieneen autolippuun, vaan kantoi raitaa koko selän mitalta.

Liikkeellä eivät ole pelkästään saksalaiset. Liikennevaloissa odottaessani laskin autoista Saksan lisäksi kolmen maan liput: Kreikan, Portugalin ja Venäjän. Myös turkkilaisia täällä Wittenissäkin on paljon, mutta yllättävää kyllä en heidän lippuihinsa ole vielä törmännyt.

Illalla kun peli telkkarissa on pelattu, alkaa mökä. Ihmiset kertyvät ryppäiksi kadulle juhlimaan. Voittaneen maan lipuin somistetut autot ajavat korttelirallia torviaan toitotellen. Ihmiset roikkuvat puoliksi autojen ulkopuolella lippujaan liehutellen. Näin varsinkin täällä asuvat ulkomaalaiset. Ehkä jalkapallo antaa heille mahdollisuuden hetken ylpeillä kansalaisuudestaan täällä saksalaisten keskellä.

Mutta kyllä nahkakuula kuumentaa myös Ruhrin alueen saksalaisiakaan tunteita. Kun naapurikaupungit Dortmund ja Bochum ottavat yhteen kentällä, on paikallisjunissa suorastaan pelottavan tiivis tunnelma. Asemilla suuret ihmisjoukot hoilaavat ja kertaavat kannustushuutoja ja aseman edustalle on kerääntynyt poliisiautoja - varmuuden vuoksi.

Jääkiekkoon sen sijaan suhtaudutaan viileästi. Telkkarissa sitä ei juuri näy. Jos samaan aikaan osuu vaikka tikanheiton Uruguayn mestaruuskilpailu, menee se saksalaisella urheilukanavalla auttamatta lätkän ohi. MM-kisojen aikaan matseista kiinnostuneet suomalaiset kyselivätkin neuvottomina toisiltaan webissä, miten saisivat seurattua kisoja. Mitaliottelut TV:ssä luvattiin näyttää, mutta pronssimatsin ensimmäiseen puoliaikaan asti ruudussa näkyi tennistä.

Pitäisiköhän meidän jääkiekon arvokisojen aikaan ripustaa ikkunoihin suuret Suomen liput ja juosta kadulle hurraamaan joka kerta, kun Suomi voittaa? Pääsisiköhän kiekko jäähyltä?

Tällä viikolla:

  • Aikakoneessa tarjolla Leonardo da Vinci -paketti ja runsaasti linkkejä tietolähteisiin ympäri maailmaa. Vierailin pääsiäisen tienoilla hänen kotikylässään Vincissä ja perehdyin matkan jälkeen tarkemmin Vincin Leonardon aivoituksiin.
    • Maailman tunnetuin maalaus Mona Lisa on Leonardon siveltimestä lähtöisin. Leonardo tunnetaankin juuri maalauksistaan, vaikkei hän ollut erityisen tuottelias maalari. Nykyisin hänen teoksiaan on maailmalla kymmenkunta. Maalausten lisäksi hän jätti jälkeensä tuhansia piirroksia ja saman verran muistiinpanoja mitä monimaisimmasta aiheista. Hänen käsikirjoituksensa innoittavat nykytutkijoita sydänkirurgista robotiikan asiantuntijaan. Kuka Leonardo oli?
    • Leonardo haaveili lentämisestä koko ikänsä. Vaikka unelma toteutui vasta nelisen sataa vuotta hänen kuolemansa jälkeen, eivät Leonardon piirustamat lentävät koneet olleet pelkkää haihattelua. Siksi kutsunkin häntä ilmailun isoisäksi.
    • Lyhyt katsaus ilmailun historiaan taustoittaa Leonardon haaveiluja.
    • Lopuksi kuljen Leonardon jalanjäljissä. Millaisia ajatuksia ja tunnelmia herättää ikivanha polku satoja vuosia nähneiden oliivipuiden keskellä?
  • Jatkiksen kahdennessatoista luvussa "Tää vielä kostetaan.." matkalaiset ovat saapuneet Bostoniin. Oskar totuttelee elämään vieraassa kaupungissa ja oppii, että toisinaan on parempi pitää suunsa kiinni, vaikka onkin oikeassa.

Ensi viikon hoksaamisiin, Eeva

Lisää taustatietoa Eevasta ja Hoksaasta

Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle sivun alkuun