Hyppää suoraan sisältöön

Leonardo maalasi Mona Lisan

Leonardo da Vinci oli renessanssiajan arvostetuimpia maalareita. Silti hänen siveltimestään lähti vain kymmenkunta maalausta.

Firenzessä Leonardo opiskeli maalausta ja aloitti uransa taiteilijana. Kuvassa Firenzen tuomiokirkko, jonka kupolin huippu viimeisteltiin kultaisella pallolla Leonardon nuoruudessa. Työ uskottiin Leonardon opettajalle Andrea del Verrochiolle. Oikealla Palazzo Vecchio, Firenzen vanha hallintopalatsi, torneineen. Klikkaa kuva suremmaksi.

Olet varmaan nähnyt kuvan Mona Lisasta, maailman tunnetuimmasta maalauksesta. Se on Leonardo da Vincin kuuluisin työ, mutta hän ei ollut pelkästään taidemaalari vaan myös insinööri, arkkitehti, luonnontieteilijä, keksijä, matemaatikko ja muusikko. Lisäksi hän teki ruumiinavauksia ja tutki ihmisen lihasten, luiden sekä elinten rakennetta ja toimintaa.

Mies joka halusi tietää kaiken

Moninaiset aivoituksensa Leonardo talletti paperille kuvin ja sanoin. Hän oli hyvin tuottelias piitäjä ja kirjoittaja. Hänen muistiinpanojaan on tallella 6000 sivua. Muistikirjoissa ja arkistoissa on tallella 7000 piirrosta, joita alunperin arvellaan olleen nelinkertainen määrä. Hänen mielenkiinnon kohteensa olivat niin moninaiset, ettei hän itse ehtinyt koskaan toteuttaa kaikkia ajatuksiaan. Monet hänen luonnostelemistaan laitteista onkin rakennettu vasta hänen kuolemansa jälkeen. Näin esimerkiksi sukelluslaitteisto, laskuvarjo ja riippuliidin, jotka kaikki on todettu toimiviksi.

Leonardo suunnitteli Italiaa hallitseville ruhtinaille sotakoneita. Tässä hänen luonnostensa mukaan rakennettu silta. Silta on tarkoitettu sotilaskäyttöön. Sen saa pikaisesti kasaan pelkistä puunrungoista. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Leonardon aikana Italia oli jakautunut pieniin keskenään sotiviin kaupunkivaltioihin. Hän palveli vuorollaan Milanon, Firenzen ja Ranskan hallitsijoita ja suunnitteli heille sotakoneita, sisustuksia ja seinämaalauksia sekä huvitti hoviväkeä musisoimalla ja kertomalla tarinoita ja arvoituksia. Juhliin hän valmisti naamiaispukuja, teatterilavasteita ja -kulisseja. Ikimuistoiselta vaikuttaa hänen lavastuksensa Napolin kruununprinssin tyttären ja Milanon ruhtinaan veljenpojan häiden juhlistamiseksi järjestettyyn teatteriesitykseen. Teatterikappaleen mukaan paratiisiksi nimetyssä mekaaniseesa maisemassa pyörivät kaikki yhdeksän planeettaa ja paratiisin ylle kaartui puolipallonmuotoinen taivas, jossa tuikkivat lukuisat valot kuin tähdet.

Leonardo opastaa robotikkoa ja sydänkirurgia

Parhaiten Leonardo tunnetaan kuitenkin maalauksista, jotka jo hänen elinaikanaan olivat hyvin haluttuja, vaikkei Leonardo maalarina ollutkaan kovin tuottelias. Hän pyrki kaikessa täydellisyyteen ja saattoi viikkokaupalla kiertää kaupungilla etsimässä oikeaa mallia ja ilmettä maalaustensa hahmoille. Hänestä kuvan ihmisten mielenliikkeiden tuli näkyä heidän kasvoiltaan ja heidän asennostaan. Nykyisin jäljellä on 31 taideteosta, joita hän on ollut maalaamassa. Niistä vain kymmenkunta on yksin hänen siveltimestään lahteneitä, muiden uskotaan syntyneen hänen työpajassaan yhteistyössä apurien ja oppipoikien kanssa.

Leonardo suunnitteli Konstantinopoliin Bosporin salmen ylittävän sillan. Sitä ei koskaan sinne rakennettu, vaan vasta viisi sataa vuotta myöhemmin Norjan Åsiin. Tässä sillan pienoismalli, joka sijaitsee Vincin Museo ideale Leonardo Da Vincissa. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Vaikka Leonardo eli viisi sataa vuotta sitten, hän on edelleen ajankohtainen. Hänen käsikirjoituksiaan tutkitaan ahkerasti ja niistä paljastuu aina vaan uusia laitteita. Arvellaan, että hän tahallaan kätki arkaluontoisimmat suunnitelmansa sirottelemalla niihiin liittyvät piirroksensa useammalle sivulle muiden kuvien sekaan. Tähän mennessä tarkka analyysi on tuonut esiin ainakin sukellusveneen, kellokoneistoja ja robotteja. Mutta Leonardo ei ole pelkästään kiinnostava tutkimuskohde, vaan hänen piirustuksensa kelpaavat myös malliksi nykyajan rakentajille ja tutkijoille. Norjan Åsiin Oslon lähelle on rakennettu hänen suunnittelemansa silta. Hänen anatomiset piirroksensa ovat opastaneet sydänkirurgi Francis C. Wellsiä kehittämään uudenlaisen leikkausmenetelmän ja toimineet robotiikan asiantuntija Mark Rosheimille mallina ihmisen lihaksistosta ja nivelten liikkeistä. Aika hyvin ihmiseltä, joka eläessään pelkäsi saavansa liian vähän aikaan.

Leonardon omakuva? Kuuluisassa piirroksessaan "Vitruviuksen ihminen" Leonardo havainnollistaa ihmisen ihanteellisia mittasuhteita. Leonardon elämäkerran kirjoittaja Charles Nicholl arvelee, että Leonardo itse olisi ollut kuvan mallina. ©Luc Viatour GFDL/CC. Klikkaa kuva suuremmaksi.
Lisää Leonardon elämästä

Leonardon elämää ja koneita vuosilukuina

 • Lapsuus Vincin kylässä
  • 1452 syntyy 15.4. Pohjois-Italiassa Toscanan maakunnassa Vincin kylässä.
 • Taiteiljan opissa Firenzessä
  • 1460-luvun lopulla muuttaa maaseudulta Firenzen kaupunkiin ja pääsee tunnetun kuvanveistäjä ja taidemaalari Andrea del Verrochion oppipojaksi.
  • 1477 perustaa oman ateljeen
  • 1478 ensimmäinen lentokonehahmotelma. Kehittelee Firenzen johtavan ylimystösuvun Medicien toimeksiannosta mekaanisen, hammasrattailla ja jousilla toimivan itsestään liikkuvan vaunun. Myöhemmin 1500- ja 1600-luvuilla tämäntyyppiset automaatit yleistyivät eurooppalaisissa hoveissa. Vaunun liikeradan voi ohjelmoida etukäteen sen etupyörää kääntävään rattaaseen kiinnitettävillä ohjauspalikoilla. Robotiikan asiantuntija Mark Rosheim pitää Leonardon vaunua läntisen maailman ensimmäisenä ”tietokoneena”. Vaunun piirustuksilla voisi myös rakentaa ohjelmoitavan ohjauslaitteen monenlaisille vekottimille, kirjoittaa Mario Taddei.
 • Hovi-insinöörinä ja –taiteilijana Milanossa
 • Kiertolaisena sotivassa Pohjois-Italiassa
  • 1500 Mantovassa ja Venetsiassa, esittelee turkkilaisen laivaston hyökkäystä pelkääville venetsialaisille sukelluslaitteistonsa. Se toimii kuin huippupitkä snorkkeli. Sukeltaja saa ilmaa veden pinnalla kelluvan laitteen kautta, josta on johdettu ruokoputki sukeltavan naamariin. Leonardo on suunnitelmassaan varautunut jopa vessahädän varalle. Hän ehdottaa Venetsian puolustukseksi vedenalaista armeijaa. Venetsialaiset eivät lämpene ajatukselle, mutta olisi ehkä kannattanut. Laitteisto läpäisi vuonna 2002 BBC:n Leonardo-dokumentin kuvausten yhteydessä järjestetyn testin uima-altaassa ja toimi myös Venetsian laguunissa.
  • 1502-03 suunnittelee sotakoneita ja piirtää karttoja häikäilettömän sotapäällikön ja valloittajan Cesare Borgian palveluksessa
  • 1503-06 Firenzessä tutkii lintujen lentoa ja haaveilee lentämisestä. Pähkäilee matematiikan parissa sekä selvittää veden, ilman ja tulen olemusta.
 • Taas Milanossa
  • 1508 Palaa Milanoon ranskalaisten valloittajien palvelukseen
  • 1508 suunnittelee vesivoimalla toimivan kellon ja kellonsoittajan, automaatin, joka kilauttaa tasatunnit. Käyttää vesikoneistossa "digitaalista" komponenttia, jota robotiikkamestari Mark Rosheim vertaa nykyisiin transistoreihin.
  • 1505-10 perehtyy ihmisen anatomiaan ruumiinavauksin. Valmistaa malleja elimistä ja selvittää miten ne toimivat. Piirros vanhan miehen lihaksistosta, tukielma sydämen toiminnasta tutkimus näöstä.
 • Roomassa
  • 1513 muuttaa Roomaan ja syventyy anatomiaan ja optiikkaan. Paavi ei salli ihmisten ruumiinavauksia.
  • Noin 1515 rakentaa itsestään liikkuvan mekaanisen leijonan. Sillä firenzeläiset kauppiaat ja pankkiirit haluavat tervehtiä Lyoniin vierailulle saapuvaa Ranskan kuningas Frans I:stä. Leijona kävelee kuninkaan eteen, luukku sen rinnassa avautuu ja sieltä putoaa liljoja. Leijona on Firenzen Medicien ja Ranskan välisen ystävyyden vertauskuva: siinä Firenzen tunnus leijona yhdistyy Firenzen ja Ranskan vaakunoiden liljoihin.
 • Ranskassa
  • 1516 Leonardo siirtyy kuningas Frans I:n pavelukseen Ranskaan
  • 1519 kuolee Amboisessa Ranskassa
Lisää Leonardon koneita ja piirustuksia