Hyppää suoraan sisältöön

Retki Vincin Leonardon maisemaan

-Buongiorno, huikkaan vesuri olallaan oliivien keskeltä tielle nousevalle miehelle. On oliivipuiden leikkaamisen aika. Tihkusateisessa ilmassa tuoksuu vienosti savulta. Puiden alla näkyy hiiltynyttä puuta. Karsitut oksat on ilmeisesti tapana polttaa.

-Kastutte läpimäräksi, mies huutaa perääni, kun sateen yltymisestä huolimatta käännyn päätieltä polulle.
-De niente, se mitään, vastaan hymyillen ja harmittelen, etten oikeasti osaa italiaa.
- Kaksikymmentä minuuttia, kuulen vielä takaani lähtiessäni nousemaan rinnettä.

Vihreäksi tieksi, Strada verdeksi nimetty vanha polku kulkee Vincin kylän liepeillä läpi oliivilehdon. Klikkaa kuva suuremmaksi.
Maisemaa Vincin kylän liepeiltä. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Vihreä tie vie satoja vuosia vanhan oliivilehdon halki

Vihreäksi tieksi, Strada verdeksi, kutsuttu vanha polku mutkittelee satoja vuosia vanhassa oliivilehdossa. Vincin kylä paikkakunnan omalle Vincin Leonardolle (italiaksi Leonardo da Vinci) omistettuine museoineen jää taakse, ja voin kuvitella astuvani viisi sataa vuotta ajassa taaksepäin.

Seuraan Leonardon jalanjäljissä polkua ylös. Käkkyräisten oliivipuiden alla rehottaa kylläisen vihreä nurmi. Tällä paikalla on tuotettu oliiviöljyä ja viiniä sukupolvien ajan. Matalien puiden oksien lomista avautuu maisema niin ikään oliivilehtojen peittämille kumpuileville kukkuloille. Siellä täällä näen viiniköynnösrivien ympäröimiä punertavia kivitaloja ja valkohuntuisia hedelmäpuita. Polun varressa kukkii rosmariini ja mimosakin aloittelee arasti.

Suunnilleen tällaisena Leonardokin kotimaisemansa näki. Hän kulki mielellään luonnossa, seurasi eläimiä, tutki kasveja ja pyrki taiteessaan jäljentämään näkemänsä mahdollisimman aidosti.Yhtä tarkkaan hän näkyy seuranneen maanviljelijöiden, kehrääjien ja kankaankutojien arkea, sillä hän piirteli muistikirjoihinsa heidän työtään helpottavia koneita. Myös koneissaan hän jäljitteli luontoa. Siksi oli tärkeää analysoida lintujen lentoa tai siementen leijailua ilmassa ja tutustua siihen, kuinka eläimet ja ihmiset olivat rakentuneet.

Vieraana Leonardo da Vinci syntymäkodissa

Leonardo da Vincin oletettu syntymäkoti Pohjois-Italialaisessa VIncin kylässä. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Pysähdyn yksinkertaisen kivitalon pihaan. Kyltti kertoo Leonardon syntyneen tässä talossa huhtikuun 15. Päivänä 1452. Syntymäpäivään on pari viikkoa.

Talon seinässä kivinen vaakunaleijona visiiireineen muistuttaa entisistä asukkaista, mutta itse asiassa talo siirtyi Leonardon isän Pieron omistukseen vasta hänen syntymänsä jälkeen. Vinciläinen perimätieto on vahvasti sillä kannalla, että Leonardo syntyi juuri tässä talossa, mutta varmaa se ei ole.

da Vincin perheen vaakuna Leonardon syntymäkodin seinässä. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Opaskyltti kertoo talon olevan tyypillinen 1400-luvun maalaistalo. Vaikka Leonardo da Vinci ei olisikaan syntynyt täällä, hänen lapsuudenkotinsa oli tämäntapainen.

Tuntuu juhlalliselta astua sisään. Ulko-ovesta pääsee suoraan yksikerroksisen talon keskimmäiseen huoneeseen. Huonetta hallitsee iso tulisija. Oikelle ja vasemmalle avautuvat ovet päätyhuoneisiin.

Leonardo da Vincin syntymäkodin pihalla kukkii hedelmäpuu. Talon ikkunat sijaitsevat korkealla nurkissa. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Huoneiden epätasaiset lattiat on kivetty suurilla lohkareilla. Pienet ikkunat sijaitsevat korkealla huoneen nurkassa, niistä ei voi oikein kurkottamallakaan ihailla lähikukkuloille avautuvaa maisemaa.

Leonardo vietti lapsuutensa maalla

Leonardo vietti ensimmäiset vuotensa maalla Vincissä, todennäköisesti ensin äitinsä ja sittemmin isoisänsä luona, ja siirtyi reilun kymmenen vuoden iässä asianajajaisänsä talouteen Firenzeen keskelle kaupungin hälinää. Hänen vanhempansa eivät olleet naimisissa keskenään. Kaupungissa asuessaan hän vieraili Vincissä veljiensä luona, todennäköisesti tässä talossa.

Talon kanssa kulmittain seisoo hiukan asuinrakennusta suurempi ulkorakennus. Sen takana kukkulan rinne pudottautuu jyrkästi alaspäin. Talon päädyssä kukkii hedelmäpuu.

Sade on tauonnut. Oliivilehdossa Leonardon tallaamalla polulla tervehtii linnunlaulu. Polun varteen on avautunut keltaisia päivänkakkaroita. Parin viikon kuluttua Leonardon syntymäpäivänä lehto on varmaan niitä keltaisenaan. Kuljen takaisin kohti Vincin keskustan varhaiskeskiaikaista linnaa, Leonardon kastekirkkoa Santa Crocea eli Pyhää Ristiä ja bussipysäkkiä.

Paluumatkalla polulle näkyvät Leonardon kastekirkon ja Vincin varhaiskeskiaikaisen linnan tornit. Klikkaa kuva suuremmaksi.
Lisätietoa: