Hyppää suoraan sisältöön

Hoksaan 29. uutiskirje 14.5. 2009

Raketilla nostetta

Tällä viikolla Joonatanin rakettihomma sai pitkästä aikaa nostetta. Hän korjasi raketin voimanlähteenä toimivaa pyöränpumppua ja sai limsapulloraketin kohoamaan kolmikerroksisen rivitalomme katolle. Arvaatte, että kokeiluille tuli stoppi, ja käsky etsiä seuraavaan laukaisuun avoimempi paikka.

Raketti siis todella lentää. Voitte rakentaa omanne australialaisten rakettiharrastajien sivuston ohjeilla. ABC-uutistoimiston sivustolta löysin hiukan kesympiä ja yksinkertaisempia rakettimalleja. Tarvikkeet ovat melko yksinkertaisia: erilaisia puutarhaletkun liittimiä tai putkiliittimiä, pyörän sisäkumia, iso tyhjä muovipullo ja pyöränpumppu, josta saa riittävän paineen. Joonatan on edennyt nykyvaiheeseen lukuisten kokeilujen ja parantelujen kautta. Tärkeintä on, että kaikki liitokset ovat tiiviitä.

Jos rakennatte raketin, muistakaa laukaisua varten hakeutua riittävän avoimeen paikkaan, jossa raketin putoaminen tai epäonnistunut lähtö ei voi vahingoittaa ketään, ja juoskaa itse pois lähtevän raketin tieltä! Se ampaisee ilmaan aikamoisella voimalla.

Näyttävä elokuva kotiplaneetastamme

Maailman ympäristöpäivän kunniaksi 5.6. 2009 yhtä aikaa tv:ssä, DVD:llä, elokuvateattereissa ja internetissä julkaistu kotipallostamme kertova filmi Home on katsottavissa Youtubessa. Yann Arthus-Bertrandin elokuva on näyttävä kunnianosoitus planeetallemme. Se julkaistiin yhtäaikaa kaikilla mahdollisilla kanavilla, koska elokuvantekijät haluavat muistuttaa kotimme haavoittuvuudesta ja tavoittaa sanomallaan mahdollisimman monta ihmistä. Lähtökohtana on tutkijoiden viesti, jonka mukaan meillä on vain 10 vuotta aikaa muuttaa elämäntapamme, lopettaa luonnonvarojen riistäminen ja kääntää rajuun ilmastonmuutokseen ja katastrofaalisiin seurauksiin johtava kehityskulku.

Youtubessakin filmin kuvat ovat vaikuttavia, mutta ainakin meillä selostajan ääni hukkui ikävästi taustamusiikkiin. Elokuvan Youtube-sivulta pääsee myös kivalle karttasivulle, jolle ihmiset ovat lisänneet kuvia ja videoita eri puolilta maailmaa. Kuvat ja videot saa ilmestymään kartalle oikean yläreunan More-valikosta.

Maapalloteemaan sopivat tämänkertaiset jututkin. Olen koostanut paketin kivi-, kasvi- ja eläinkunnan ikäennätyksistä. Arvatkaa, mikä on maapallon tai Suomen vanhin eläin, kivi ja kasvi? Entä kuinka vanha on vanhin säilynyt elämänmerkki tai kuinka vanhaksi eli maailman vanhin ihminen?

Tällä kertaa:

hoksaamisiin, Eeva

Lisää taustatietoa Eevasta ja Hoksaasta

Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle sivun alkuun