Hyppää suoraan sisältöön

Pohjoismaiden vanhimman kuusen juuret ulottuvat jääkauden loppuun

9550 vuotta on todella kunnioitettava ikä! Siihen on yltänyt ruotsalainen Taalainmaan kukkuloilla elävä kuusi, raportoivat ruotsalaiset alueen puustoa kartoittaneet tutkijat vuonna 2008 professori Leif Kullmanin johdolla.

Ajatella, ikikuusen siemen on itänyt karuissa oloissa mannerjäätikön paljastamassa maassa melkein heti viimeisen jääkauden jälkeen! Se on yllättävää, sillä tavallisesti kuusten katsotaan saapuneen pohjoiseen vasta myöhemmin koivun ja männyn jälkeen. Voi olla, että kuusen siemen saapui pohjoiseen vetäytyvän mannerjäätikön reunaa seurailevien ihmisten mukana.

Haavikkoa loistavan keltaisessa ruskapuvussa.

Jatkuva uusiutuminen pitää nuorena

Pitkän iän salaisuus piilee jatkuvassa uusiutumisessa. Kuusi nimittäin kykenee lisääntymään siementen lisäksi myös kasvullisesti alaoksista juurtumalla. Se on hyödyllistä erityisesti tunturiseutujen ankarissa olosuhteissa, joissa siementen tuotanto harvoin onnistuu. Vaikka alkuperäinen puu kuolee, voi sen ympärille kasvaa taivukkaista uusia, jotka ovat emopuun täydellisiä kopioita eli klooneja. Maasta nouseva kuusen latvus ei siis suinkaan ole kurotellut taivasta tuhansia vuosia, vaan runko ehtii korkeintaan 600 vuotiaaksi ennen kuolemaansa.

Tutkijat ovat todistivat puun ”henkilöllisyyden” vertaamalla rungon perimää paikalta löydettyyn yli 9550 vuotta vanhaan puuainekseen.

Ikinuorta puuvanhusta tutkineet maantieteilijät ovat löytäneet Ruotsin tuntureilta ja mäiltä parikymmentä yli 8000-vuotiasta kuusta. Vastaavanlaisia kasvustoja löytynee myös Suomesta. Myös tunturikoivut lisääntyvät kasvullisesti.

Yhdysvalloissa havisee ainakin 80 0000 vuotta vanha haapakasvusto

Vielä vanhempi on Utahissa Yhdysvalloissa haviseva amerikanhaapaklooni, jolle on annettu ikähaarukka 80 000-1 000 000 vuotta.

Kasvutapansa vuoksi 43.6 hehtaarin metsiköksi levittäytynyt klooni on saanut tutkijoilta nimen Pando, joka latinaksi tarkoittaa minä leviän.

Vihnemännyillä yksittäisten puiden sarjan ennätys

Yksittäisten puiden ikäennätystä pitävät hallussaan Pohjois-Amerikassa kasvavat 4000-5000 vuotta vanhat vihnemännyt. Niiden siemen on pudonnut maahan samoihin aikoihin, kun egyptiläiset rakensivat pyramidejaan.

Lisätietoja:

sivun alkuun Planeetta Maan juttujen luetteloon Hoksaa nettilehden Hoksaa-lehden etusivulle