Hyppää suoraan sisältöön

Pyöreäkuorinen islanninsimpukka on maailman vanhin eläin.

Tässä jutussa:

Maailman vanhin eläin saavuttaa yli 400 vuoden iän

Maailman vanhimman yli 400-vuotiaan islanninsimpukan nuoruudessa ihmiset kiistelivät vielä siitä, kiertääkö Maa aurinkoa vai aurinko Maata. Miltä mahtaisi tuntua elää 400 vuotta?

Islanninsimpukat pitävät hallussaan maailman vanhimman eläimen titteliä. Vuonna 2006 Islannin rantavesillä veneilleiden Walesilaisen Bangorin yliopiston simpukkatutkijoiden haaviin osui ennätyksellinen yli 400-vuotias yksilö.

Ikä näkyy kuoren raidoista

Mistä tutkijat tiesivät simpukan iän?

Olet varmaan huomannut, että simpukan kuori on raidallinen. Se johtuu siitä, että simpukan kuori kasvaa reunasta rengas renkaalta samaan tapaan kuin puu. Tutkijat siis laskivat simpukan vuosirenkaat, ja saivat sen iäksi ennätykselliset 405-410 vuotta.

400 vuotta sitten Maa oli vielä kaiken keskus

Islanninsimpukan nuoruudessa 1600-luvun alkupuolella:

  • Vuonna 1600 Giordano Bruno poltettiin Roomassa roviolla siksi, että hän itsepintaisesti väitti Maan pyörivän ja kiertävän aurinkoa.
  • Englantilaisen näytelmäkirjailija William Shakespearen kynä oli terävimmillään hänen kirjoittaessaan Hamletia ja Othelloa
  • "Galileo Galilei rakensi oman tähtikaukoputken ja tähyili sillä tähtiä. Sitä ennen tähtihavainnot oli tehty paljain silmin. Galilein vuonna 1610 julkaisemat havainnot horjuttivat vallitsevaa maailmankuvaa, jossa Maa edelleen oli kaiken keskus ja sitä kiertävät taivaalliset kappaleet olivat muuttumattomia ja muodoltaan täydellisiä.
  • Euroopassa käytiin 30-vuotista sotaa
  • Oulu ja Vaasa perustettiin

Miksi tutkia simpukoita?

Bangorin yliopiston simpukkatutkijat olivat erikoistuneet simpukoiden kuorten kasvurenkaisiin. Simpukan kasvunopeus näet riippuu olosuhteista: meriveden lämpötilasta, suolaisuudesta ja ravinnonsaannista. Tutkijoiden tavoitteena oli päästä kuoren kasvurenkaiden paksuusvaihtelujen avulla meressä tapahtuneiden ilmastonmuutokseen liittyvien muutosten jäljille.

Mikä sitten on simpukoiden pitkän iän salaisuus? Ennätyssimpukan löytäneet tutkijat arvelivat, että islanninsimpukalle on kehittynyt erityisen vahva puolustus ikääntymisen rappeuttavia vaikutuksia vastaan. Islanninsimpukkaa tutkimalla varmaankin saataisiin lisätietoa ikääntymisestä.

Edellinen ennätyksenhaltija kilpikonna Harriet

Ennen simpukkavanhuksen löytämistä australialaisessa eläintarhassa asunutta ja vuonna 2006 kuollutta 175-vuotiasta jättiläiskilpikonna Harrietia pidettiin maailman vanhimpana eläimenä.

Harriet oli kotoisin Galapagos-saarilta, josta mahdollisesti itse evoluutioteorian isä Charles Darwin maailmanympäripurjehduksellaan poimi sen ja toi Englantiin. Sieltä se vuonna 1841 siirrettiin Australiaan.

Muita Suomessa ennätysvanhoiksi eläneitä:

Nämä tiedot ovat vankeudessa eläneistä yksilöistä. Luonnossa tuskin on mahdollista yltää samaan.

Suomen vanhin eläin on jokihelmisimpukka

Viileissä ja kirkkaissa vesissä viihtyvä jokihelmisimpukka on Suomen eläinkunnan nestori. Jokihelmisimpukat saavuttavat usein sadan vuoden iän. Onpa Venäjän Karjalasta löydetty yli 130-vuotiaitakin vanhuksia. Jokihelmisimpukka on rauhoitettu laji, joka Suomessa elää enää 50 joessa.

Huuhkajatkin elävät vanhoiksi. Suomen vanhin huuhkaja oli kuollessaan 70-vuotias.
Lisätietoja:

sivun alkuun Planeetta Maan juttujen luetteloon Hoksaa nettilehden Hoksaa-lehden etusivulle