Hyppää suoraan sisältöön

Hoksaan 23. uutiskirje 21.11. 2008

Koralliriuttojen tila kutsuu ilmastotalkoisiin

Useimmat nykyiset koralliriutat ovat 10 000 vuotta vanhoja. Suurimpien riuttojen kerrostuminen on kestänyt kymmeniä miljoonia vuosia. Kuva on Egyptistä Punaiseltamereltä. © Mary L. Frost/ Coral Reef Alliance

Tällä viikolla tarjoilen teille tuhdin korallipaketin.

Kun ryhdyin etsimään tietoa koralliriutoista, tiesin niiden olevan aivan erityisen herkkiä ilmastonmuutokselle. Kun tietoa karttui, yllätyin silti siitä, kuinka huonossa jamassa ne ovat ja kuinka kiireellistä niiden suojelu on.

Ilmastonmuutos uhkaa tehdä selvää muutamassa kymmenessä vuodessa

Arvostettuun tiedelehti Scienceen kirjoittamassaan artikkelissa 17 merentutkijaa arvelee, että kasvava hiilidioksidikuormitus voi tehdä riutoista selvää jo vuosisadan puoleen väliin mennessä.

Asiantuntijoiden mukaan kolmannes riutoista on jo menetetty, eikä lopuillakaan mene kehuttavasti. Riuttojen kasvu on jo hidastunut, ja monet riutat kärsivät ilmastonmuuutoksen mukanaan tuomista pintaveden lämpötilapiikeistä. Vain kolmannes riutoista on terveitä.

Miksi riutoista sitten kannattaisi välittää? Eihän se nyt maailmaa kaada, jos sukeltajat eivät enää pääse nauttimaan kirjavista kaloista.

Riutoista hyvinvointia miljoonille

Jos riutan lajisto ei liikuta, ovat riutat kuitenkin rannikkoa trooppisten myrskyjen raivolta suojaava turvavalli, monen ihmisen ravinnonlähde, toimeentulon ja elinkeinon turva, ylipäänsä monelle kehitysmaalle kehityksen ja hyvinvoinnin moottori. Asiantuntijalaskelmien mukaan 500 miljoonaa ihmistä saa toimeentulonsa riutoista.

Jos kaikki nämä ihmiset menettävät toimeentulonsa, ja myrskyt pyyhkäisevät täysillä trooppisiin rannikkokaupunkeihin, tuntuu vaikutus varmasti maailmanlaajuisesti. Riuttojen menettäminen voi käydä moninkertaisesti kalliimmaksi kuin niiden suojelu.

Onneksi sanoma on kiirinyt myös päättäjien korviin. Heitä on tänä vuonna valistettu aivan erityisen ahkerasti, sillä tutkijoiden, ympäristöjärjestöjen ja hallitusten yhteistyöelin ICRI on julistanut vuoden 2008 Kansainväliseksi riutan vuodeksi.

Toivottavasti tieto velvoittaa ja ilmastoneuvottelujen turha prosenteilla pallottelu jää historiaan. On aika päästä tavoitteista yhteisiin päätöksiin. Niitä odotellessa jokaisella on onneksi vapaus vaikuttaa omilla valinnoillaan. Korallipaketissa on ilmastosoturin avuksi runsaasti linkkejä ja korallinsuojelijan työkalupakki: Miten minä Suomesta käsin voin suojella riuttoja?

hoksaamisiin, Eeva

Lisää taustatietoa Eevasta ja Hoksaasta

Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle sivun alkuun