Hyppää suoraan sisältöön

Hoksaan 27. uutiskirje 22.4. 2009

Hei pitkästä aikaa ystävät,

Huhtikuun alussa Hoksaa täytti vuoden ja on viettänyt hiljaiseloa vuoden alusta lähtien. Olen kutakuinkin toipunut joulukuisesta jalkaleikauksesta -ja oppinut arvostamaan jalkojani ihan uudella tavalla. Nyt jo punnerrus sujuu, mutta hölkkääminen ei edelleenkään houkuttele.

Uusia juttuja taas harvakseltaan tulossa

Tällä välin minua ovat ilahduttaneet uudet uutiskirjeen tilaajat. Tietä kiinnostuneita selvästi on, vaikkakaan ei niin paljon, että Hoksaa voisi toimia sponsori- tai mainosrahoituksella. Kirjoittaminen ja sivujen rustaus julkaisukuntoon on siis edelleen yksin minun harrastukseni varassa.

Yritän siitä huolimatta taas toisinaan julkaista uusia juttuja. Aiheita on varastossa enemmän kuin ehdin toteuttaa! Tällä hetkellä työn alla ovat hedelmäparistoihin ja suolan säilyttävin ominaisuuksiin liittyvät jutut.

En halua tinkiä laadusta, vaan tuoda luettavaksenne vain tutkittuja juttuja ja käytännössä testattuja värkkäilyvinkkejä. Siksi en muilta töiltäni yksin millään yllä viime syksyn viikottaiseen tahtiin, mutta kuten ennenkin teidänkin juttunne ovat tervetulleita. Ehkä jollakulla teistä on esimerkiksi uusia värkkäilyideoita tai kommentteja jo julkaistuihin tai vaikka erikoinen harrastus, jota voisi esitellä muillekin.

Tällä kertaa lisää mustekalojen älykkyydestä ja muinaismustekaloista

Pääsiäislomalla perheemme miehet ovat innostuneet rakentamaan rakettia tyhjästä limsapullosta ja polkupyörän pumpusta. Rakenteen tiiviys on osoittautunut ongelmaksi ja monenlaisia putkiliitoksia on kokeiltu. Toistaiseksi raketti on saatu nousemaan, mutta sen lento on ollut melkoisen hallitsematonta. Kuulette raketista varmasti vielä lisää, jos vaan onnistumme parantelemaan sitä.

Tällä kertaa tarjoan lisää pääjalkaisjuttuja sekä nykymustekaloista että menneisyyden otuksista. Mustekalojen älykkyydestä voi lukea lisää Akvaristi-lehteen laatimastani jutusta ja oikosarvesta Tieteen numerosta 3/2009.

Mustekalojen älykkyys on hämmästyttävää, kun ajattelee niiden olevan hyvin kaukana meistä selkärankaisista. Onhan muodoton otus, joka on pelkkää päätä ja lonkeroita meille todella vieras.

Mustekalatutkijoiden hämmentävät tulokset kuitenkin osoittavat, että toisella tavalla rakentuneiden elämänmuotojen aliarvioiminen on pelkkää ennakkoluuloa. Mustekalat käyttävät työkaluja, oppivat kokemuksistaan ja jopa leikkivät.

Minussa eläinten älykkyyden tutkimus herättää kuitenkin myös kysymyksen älykkyyden määrittelystä, joka tällaisissa tutkimuksissa on aina ihmisten tekemä. Douglas Adamsin Linnunradan käsikirjassa liftareille hiiret väittivät olleensa Maan todellisia hallitsijoita, jotka laboratorioissa tekivät kokeita ihmisillä. Ne vain antoivat ihmisten ymmärtää toisin. Ehkä väitteessä sittenkin on totuuden siemen!

Onneksi mustekalojen älykkyyden tutkimus on auttanut myös pääjalkaisia itseään ja saanut niitä käsittelevät ihmiset tajuamaan esimerkiksi, että nekin tuntevat kipua.

Tällä kertaa:

Hoksaamisiin, Eeva

Lisää taustatietoa Eevasta ja Hoksaasta

Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle sivun alkuun