Hyppää suoraan sisältöön

Hoksaan 21. uutiskirje 7.11. 2008

Vihannesorkesterissa soi porkkanahuilu ja kurpitsabasso

Törmäsin tällä viikolla vihannesorkesteriin. Jos haluat kuulla ja nähdä, kuinka porkkana soi, katso video saksalaisen Geolino-lehden nettisivulla.

Videossa suosikkini oli paprikatrumpetti. Huomasin myös, kuinka monipuolisesti porkkanaa käytettiin. Ontoksi kovertamalla siitä sai huilun tai toisiin vihanneksiin yhdistettynä muita puhallinsoittimia, mutta myös erilaisia lyömäsoittimia.

Maistuisivat ne soittimet minullekin! Tällä viikolla kerron, mistä orava tietää, että on aika pukeutua talviturkkiin. Kuva ©Cossac/Pixelio www.pixelio.de

Konsertin jälkeen soittimet päätyvät pataan

Kekseliästä! Tekee mieli kokeilla itsekin. Geolinon nettisivun jutussa wieniläiset vihannessoittajat kertovat, että alkuun pääsy vaati kovasti kokeilemista. Eihän mistään tietenkään löytynyt valmiita ohjeita kurkkufonin tai kurpitsapasuunan veistäjälle. Nykyään orkesterilla on valtava valikoima erilaisia instrumentteja, ja uusia keksitään jatkuvasti.

Kokemuksen myötä orkesterin suosio on kasvanut. Se on levyttänyt ja kiertänyt Euroopassa konsertoimassa. Konserttia edeltää aina kierros paikallisella torilla. Poppoo kun tarvitsee mahdollisimman tuoreita, kiinteänrapeita vihanneksia. Nuutuneet ja veltot juurekset eivät kelpaa. Musisoinnin jälkeen kasvikset ovatkin sitten soittimina loppuun palvelleita, mutta eivät vielä tiensä päässä. Illan päätteeksi kokataan maittava vihanneskeitto.

Geolinon tarjoaman soittimien kuvakavalkadin yksinkertaisin soitin on purjoviulu. Sitä soitetaan ilmeisesti kahta purjoa vastakkain hankaamalla. Suunnilleen yhtä helposti hallittavalta vaikutti videon viherkaalisoitin: kaalinlehtiä hangattiin vastakkain. Eikä selleribongokaan näytä ylivoimaisen vaikealta.

Miltä kuulostaisi isänpäiväserenadi sellerille, viherkaalille ja kahdelle purjolle? Jos innostutte kokeilemaan viherinstrumenttien veistämistä, kertokaa toki meille muillekin tuoreista kokemuksistanne!

Hyvää isänpäivää!

hoksaamisiin, Eeva

Lisää taustatietoa Eevasta ja Hoksaasta

Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle sivun alkuun