Hyppää suoraan sisältöön

Lomalla Ranskan Bretagnessa valitsin tämän talon lomapaikkakuntamme Quiberonin kauneimmaksi.

Hoksaan neljästoista uutiskirje 22.8. 2008

Terve taas ja tervetuloa pitkästä aikaa uusien juttujen pariin!

Loma on ohi ja aikaiset aamuherätykset taas koettelevat sisäistä kelloa. Meillä Saksassa koulujen loma tuntui menevän hujauksessa ja lyhythän se olikin. Vain kuusi viikkoa, kuten aina.

Saksassa keskustellaan kesäloman puolittamisesta

Ei siinä koulua ikävä tullut. Luinkin hämmästyneenä Geolino-lehdestä, että joku neropatti on tuonut esille ajatuksen loma-ajan puolittamisesta. Ajatuksen takana on pelko koulutuksen tehottomuudesta. Kolmessa viikossa oppilaat eivät ehtisi kunnolla kesäterälle ja kertotaulu luistaisi loman jälkeenkin kuin vettä vaan. Vastaavasti koulupäiviä voitaisiin sitten lyhentää, houkuttelevat lomanlyhentäjät.

Hah! Sanon minä. Aikuisillekin asiantuntijat heinäkuun Tiede-lehdessä suosittelivat neljän viikon taukoa.

Ajatus loman lyhentämisestä on tyypillistä saksalaista koulukeskustelua. Täällä ollaan järkyttyneitä maan heikohkosta menestyksestä koululaisten osaamista mitanneissa PISA-testeissä. Asialle yritetään kiireesti tehdä jotakin.

Viikon uutispommi

Viikon tapaus Wittenissä oli maanantai-iltapäiväinen keskustan liike- ja asuintalojen evakuointi. Läheiseltä rakennustyömaalta oli löytynyt toisen maailmansodan aikainen pommi.

Niitä tuntuu täällä löytyvän melkein aina, kun keskusta-alueen maata tongitaan hiukan syvemmältä. Ilmaisesti pommitus on ollut rajua. Olihan uhrin alue strategisesti merkittävä kohde - hiilikaivos- ja terästeollisuuskeskittymä.

Koulu-uudistus pidentänyt päiviä ja lisännyt läksyjä

Parhaillaan nääntyneet oppilaat, opettajat ja vanhemmat purnaavat lehdissä parin vuoden takaisesta tehouudistuksesta. Kolme vuotta sitten oppikoulunsa aloittivat ensimmäiset oppilaat, jotka suorittavat ylioppilastutkinnon 12 vuodessa entisen 13 vuoden sijaan. Silti oppimäärä pysyi ennallaan.

Oppilaat istuvat pulpeteissaan pitkälle iltapäivään, saksalaiseen tapaan ilman lounasta, koska entiset tuntimäärät on saatava täyteen lyhyemmässä ajassa. Opettajat taas yrittävät vetää entisen ohjelman nopeutetusti läpi ja mattopommittavat oppilaita läksyillä.

Erilaiset tuki- ja lisäopetusta tarjoavat firmat taitavat olla ainoita hyötyjiä. Lasten arvosanoista huolestuneet vanhemmat kun kolkuttelevat heidän ovilleen, kun läksytaakka käy ylivoimaiseksi. Kouluissa tukiopetusta on hyvin rajoitetusti ja jos oppikoulussa ei pärjää, putoaa alemman kastin kouluihin Realschuleen tai pahimmassa tapauksessa Hauptschuleen. Kaikille yhteistä peruskoulua Saksassa käydään vain neljä ensimmäistä vuotta.

Oppimistulosten tehostaminen kysyy kasvatusasenteiden muutosta

Itse olen jo pari vuotta sitten saanut tarpeekseni saksalaisista oppikouluista. Esikoiseni käy yksityistä ns. vapaata vaihtoehtoiskoulua, jossa lapsillakin on mahdollisuus aktiivisesti osallistua koulun päätöksen tekoon ja jossa oppilaat ja opettajat ovat tasa-arvoisissa sinutteluväleissä keskenään. Tavallisten koulujen opettajat pöyristyvät ja pelkäävät menettävänsä arvovaltansa, jos heitä ei teititellä.

Suomalaisena ulkopuolisena puuttuisinkin ennemmin saksalaisten kasvatusasenteisiin. Uskon, että suomalaisten PISA-testimenestyksen takana on erityisesti oppilaiden omatoimisuus, rohkeus ja kyky itsenäiseen ajatteluun ja tiedon soveltamiseen uudenlaisten tehtävien edessä.

Täällä kasvattajilta tuntuu puuttuvan luottamus lasten omaan oppimiskykyyn ja -haluun. Nyt kyselevä ja kriittisesti suhtautuva oppilas häiritsee ja hidastaa opettajan johtaman oppitunnin kulkua. Luovuudelle ja ongelmanratkaisutaitojen oppimiselle ei jää tilaa. Lisäksi käsi- ja tekninen työ sekä kotitalous ovat oppikoululaisille täysin tuntemattomia.

hoksataan taas, Eeva

Lisää taustatietoa Eevasta ja Hoksaasta

Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle sivun alkuun