Hyppää suoraan sisältöön

Kumia voikukasta!

Saksalaistutkija valmistaa voikukasta allergikoillekin sopivaa kukkaiskumia.

Olet varmasti huomannut valkoisen nesteen, joka tahmaa sormet voikukkia poimiessa. Saksalaisessa Münsterin ylipistossa työskentelevän tutkija Dirk Prüferin mukaan se käy kumin raaka-aineeksi siinä missä eteläamerikkalaisen kumipuun maitiaisnestekin. Tosin hän ei helli kasvihuoneissaan ihan tavallisia voikukkia vaan erityisen runsaasti raakakumia sisältävää kazakstanilaista lajia.

Kumi ei ole loppumassa, eikä tutkija voikukasta kumipuusta valmistetun luonnonkumin korviketta lupaakaan, vaikka sitä toisessa maailmansodassa sellaisena käytettiinkin. Hänen mukaansa kukkaiskumista saadaan lateksiallergikoillekin sopivia kondomeja ja kumihanskoja. Lisäksi, kun kumipuuta uhkaa satoa heikentävä virus, auttaisi kukkakumi mukavasti paikkaamaan raaka-ainevajausta. Voikukkaan kun ei pysty mikään, paitsi ehkä armeija talttahampain aseistautuneita pitkäkorvia.

Dirk Prüfer arvioi, että voikukista voitaisiin valmistaa kymmenes saksalaisten tarvitsemasta kumista. Silloin kazakstanilaista voikukkaa pitäisi kylvää noin 10 000 hehtaarin eli noin 15 000 keskikokoisen jalkapallokentän suuruiselle alueelle.

Lisää kumin valmistuksesta Hoksaan jutuissa:

sivun alkuun Hoksaa nettilehden Hoksaa-lehden etusivulle