Hyppää suoraan sisältöön

Hoksaan 28. uutiskirje 14.5. 2009

Hei ystävät,

Tällä viikolla tarjoilen suolaisia juttuja ja tiedotan saimaannorpan ahdinnosta.

Oletko koskaan miettinyt, miksi suola säilyttää. Kerron siitä ja Itävaltalaisen Hallstattin kaupungin mahdollisesti kivikaudelle asti ulottuvasta suolakaivoshistoriasta jutussa Suola säilyttää ja muumioi.

1700-luvulla Hallstattin kaivosmiehet löysivät kaivoksesta suolan muumioiman rautakautisen kollegansa, joka vaikutti niin tuoreelta, että he arvioivat ruumiin ehkä satavuotiaaksi. Voit itsekin kokeilla suolan muumioivaa vaikutusta. Laura ja Joonatan paljastavat kuinka kurkku muumioidaan.

Saimaannorpan taru näyttelyssä

Maailman uhanalaisimpiin ja harvinaisimpiin nisäkkäisiin kuuluva saimaannorppamme on tänä keväänä ollut esillä uutisissa, sillä sen pesintä on onnistunut tavallista huonommin. Suomen luonnonsuojeluliitosta kerrotaan, että tänä vuonna on syntynyt elävänä vain 40 saimaannorpan poikasta. Luonnonsuojeluliiton mielestä kuutteja voitaisiin tehokkaimmin suojella,jos verkkokalastus kiellettäisiin viipymättä Saimaan norppa-alueilla.

Huhtikuussa saimaannorpan suojelua vauhditettiin marssimalla, ja ensi maanantaina 18.5. Helsingissä Pasilan pääkirjastossa avautuu ajankohtaisesta Saimaan norpasta kertova näyttely ”Taru saimaannorpasta”. Perheille sopiva näyttely on avoinna yleisölle 5. kesäkuuta saakka.

Saimaannorppia on jäljellä vain 260 yksilöä. Suojelutoimista huolimatta kanta on laskusuunnassa. Suurimpana uhkana ovat alkukesän verkkokalastus, ilmaston lämpenemisestä johtuvat huonot pesimäolosuhteet sekä ihmisen aiheuttamat muut häiriötekijät, kerrotaan luonnonsuojeluliitosta. Näyttelyn tavoitteena onkin kannustaa ihmisiä elämään ja liikkumaan Saimaalla siten, että saimaannorpalla olisi hyvä olla ikiaikaisilla kotivesillään.

Saimaannorppa voidaan vielä pelastaa, arvioi Suomen luonnonsuojeluliitto. Annetaan sen tarun jatkua!

Tällä kertaa:

suolaamisiin, Eeva

Lisää taustatietoa Eevasta ja Hoksaasta

Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle sivun alkuun