Hyppää suoraan sisältöön

Suola säilyttää ja muumioi

Suola oli entisajan arvokas säilöntäaine, luonnonvara, joka teki omistajastaan rikkaan. Sitä on kaivettu vuorten uumenista jo esihistoriallisina aikoina.

Hallstattin suolakaivospaikkakunta Itävallassa sijaitsee kapealla kaistaleella Hallstätter-järven ja Dachsteinin vuoriston välissä. Siellä on kaivettu vuorisuolaa esihistoriallisista ajoista lähtien, mahdollisesti jo nuoremmalla kivikaudelta 7000 vuotta sitten.

Vuonna 1734 Itävallan Hallstattin suolakaivosmiesten hakku toi esiin jotakin ennen näkemätöntä. Suolaesiintymästä löytyi kiveen kasvanut kuivettunut miehen ruumis, jota löytäjät pitivät ehkä satakunta vuotta vanhana.

Kuinka suola joutui vuoren uumeniin?

Vuorisuola on peräisin paikalla kerran lainehtineesta merestä.

Merivedessä on keskimäärin 3,5 prosenttia suolaa. Esimerkiksi maan kohoamisen yhteydessä meriallas on joutunut eristyksiin valtamerestä, kutistunut ja lopulta kokonaan kuivunut.

Veden haihtuessa siihen liuenneena olleet suolat ovat kiteytyneet altaan pohjalle suolakerrostumaksi. Vuoreen suola on joutunut,kun Maan uloin kerros, litosfääri, on mannerten kolarissa mennyt ruttuun ja paikalle on kohonnut poimuvuoristo.

Suola takasi rikkauden

Kyseessä oli kuitenkin harvinaisen hyvin säilynyt rautakautinen kaivosmies noin 2500 vuoden takaa. Vanhempi rautakausi 750-450 eaa. oli Hallstattin suuruuden aikaa. Siellä kukoisti suolarikkauksiin perustunut Hallstattin kulttuuri, jonka kauppayhteydet ulottuivat Itämereltä Afrikkaan. Hallstattin kaivosalueelta tehdyt arvokkaat hautalöydöt ovat saaneet arkeologit nimeämään aikakauden Hallstatt-kaudeksi.

Rautakaudella ja vielä pikään sen jälkeenkin suola oli valkoista kultaa, arvokas luonnonvara, johon kokonaiset kaupungit perustivat taloutensa ja jonka turvin suolaruhtinaat rikastuivat.

Hallstattissa oli kaivostoimintaa ehkä jo kivikaudella

Nykyäänkin toiminnassa olevasta Hallstattin suolakaivoksesta on löydetty todisteita ihmistoiminnasta jo neoliittiselta eli nuoremmalta kivikaudelta. Ehkä kaivostoimintakin alkoi jo tuolloin, yli 2000 tuhatta vuotta ennen Egyptin vanhimman Sakkaran pyramidin rakentamista. Siitä kertoo arkeologien löytämä 7000 vuotta vanha hirvensarvihakku. Järjestelmällinen kaivostoiminta alkoi kuitenkin vasta pronssikaudella noin 1400 eaa.

Suolaaminen sai ruuan säilymään

Suola oli arvossaan, sillä ennen pakastimien ja jääkaappien aikaa ruoka saatiin säilymään suolaamalla. Suolaaminen, kuivaaminen, savustaminen ja käyttäminen säilyivät lähes ainoina säilömismenetelminä 1800-luvun alkuun asti. Silloin ranskalainen Nicolas Appert kehitti tiiviisti purkitetut säilykkeet, joiden oli tarkoitus kohentaa Napoleonin armeijan ankeaa ruokahuoltoa. Pitkillä merimatkoilla merimiesten pääravintona säilyivät suolakala ja kuivaliha sekä kuivatut herneet.

Hallstattin erikoisuus on luukalmisto, johon vainajat on hautausmaan tilanpuutteen vuoksi siirretty.
Kaupunkilaiset ovat kirjoittaneet kuhunkin kalloon vainajan nimen ja koristelleet kallot tervehdyksin ja kukkaköynnöksin.

Miksi suola säilyttää?

Ruoka pilaantuu, kun mikrobit sen pinnalla alkavat lisääntyä. Jos tahtoo varmistaa ruuan säilymisen, pitää estää sitä pilaavien ja hajottavien mikrobien lisääntyminen tai ylipäänsä eläminen siinä. Suolan (ja myös sokerin) säilyttävä vaikutus perustuu siihen, että väkevä suolaliuos imee mikrobit kuiviin, ja ne kuolevat. Suolan avulla myös noin 2500 vuotta vanha suolamies säilyi tuoreena Hallstattin vuoren uumenissa.

Hallstattilaiset ihastuivat ensin löytöönsä ja hautasivat muinaisen kaivosonnettomuuden uhrin kirkkomaalle. Kirkkoherra kuitenkin karkotti kastamattoman pakanan, eikä kukaan enää tunne hänen viimeistä leposijaansa.

Muita muumioita

Suolakerrostumien lisäksi luonnon säilyttämiä muumioita on löydetty:

  • Alpeilta on löytynyt jäämies Ötzi ja Siperian ikiroudasta pakastuneita mammutteja. Jäätikkö tai jäinen maaperä on toiminut luonnon pakastimena.
  • Soista on ainakin Tanskassa, Alankomaissa ja Englannissa löydetty hyvin säilyneitä ruumiita, esimerkiksi ns. Tollundin mies. Suon sisällä kylmissä jka vähähappisissa oloissa bakteerien hajotustoiminta on hidasta.
  • Luolista erityisen kuivilta aavikkoseuduilta, esimerkiksi Meksikosta ja Kiinasta, on löydetty kuivuuden säilyttämiä muumioita.

Lisää muumioista ja niiden säilymistavoista englanniksi Discovery Channelin sivustolla.

Hallstatt 300 metriä kaupungin yläpuolella sijaitsevalta suolakaivosalueelta kuvattuna. Siellä voi tutustua lukuisiin esihistorialliseen hautaumaahan ja vierailla maan uumenissa edelleen toimivassa suolakaivoksessa.
Lisää Hallstattista, muumioista ja mannerten liikkeistä:

sivun alkuun Laboratorion juttujen luetteloon Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle

  • Toiminimi Hoksaan sivuille