Hyppää suoraan sisältöön

Hoksaan seitsemästoista uutiskirje 12.9. 2008

Terve taas!

Ilmaston hyväksi vähemmän nautaa naamariin

Minusta lihansyönnin vähentämiselle on aina ollut koko liuta hyviä syitä, mutta tällä viikolla kohtasin yhden ylitse muiden.

Parempi puolittaa lihankulutus kuin vähentää autoilua

New Scientist-lehden siteeraama japanilaistutkimus osoittaa, että yhden naudanlihakilon tuotannosta koituu 35,4 kilon hiilidioksidipäästöjä vastaava määrä kasvihuonekaasuja. Samaan pääsee ajamalla 250 kilometriä keskivertoeurooppalaisella autolla tai antamalla 100 watin hehkulampun palaa lähes 20 vuorokautta läpeensä.

Japanilaisten tutkijoiden laskelmissa ei otettu huomioon maatilan ylläpitämisestä tai lihan kuljettamisesta, pakkaamisesta ja varastoimisesta aiheutuvia päästöjä. Todellinen päästövaikutus on siis vielä huimempi.

Tehokas päästönvähentäjä siis aloittaa lihansyönninnistä.

Viidennes kasvihuonepäästöistä karjankasvatuksesta

Ruokavalinnoilla voi hidastaa ilmaston lämpenemistä, tiedottaa YK:n ilmastopaneelin johtaja Rajendra Pachauri uutisissa. Lihakarjan kasvatus tuottaa YK:n maatalousjärjestö FAO:n mukaan lähes viidenneksen maapallon kasvihuonekaasupäästöistä. Päästöt ovat peräisin karjan vaatiman rehun tuotannosta ja kuljetuksesta, karjatilojen koneiden käyttämästä polttoaineesta, sademetsän raivauksesta laidunmaaksi ja märehtijöiden ilmaan possauttelemasta metaanista.

Karjankasvatuksen osuus päästöistä on huomattava. Suurempi kuin liikenteen, jonka päästöosuudeksi ilmastopaneelin uusimmassa raportissa arvioidaan 13 prosenttia. Silti, vaikka minusta vaikuttaa siltä, että ihmiset ja tavara ovat koko ajan matkalla johonkin. Maapalloistuneessa maailmassa tavaraa laivataan ja lennätetään merten yli, rahdataan rekoilla ja kuljetetaan kiskoilla. Maahantuojien ja kauppojen varastoihin ja suoraan kuluttajille.

Yksi lihaton päivä viikossa

Pieni muutos ruokavaliossa voi tuottaa näkyvän loven maapallon kasvihuonepäästöihin. Rajendra Pachauri kehottaakin kaikkia pitämään yhden lihattoman päivän viikossa. Jo se on merkittävä askel. Ja siitä lihansyömistä voi asteittain edelleen vähentää, jos kertaheittäytyminen kasvissyöjäksi tuntuu vaikealta.

Siipikarja rehutehokkainta

Lihakilon tuotantoon tarvittava rehumäärä:

  • Nauta ja lammas 8-10 kg
  • Porsas 4-5.5 kg
  • Siipikarja (kana, kalkkuna, broileri) 2-4 kg

Lihattomuudella saadaan paljon aikaan, mutta ei se tietysti yksinään riitä. Karsinta on tarpeen kaikilla sektoreilla, muistuttaa Pachauri. Energian säästön ja autoilusta luopumisen lisäksi muut vaikutusmahdollisuudet vaan tuntuvat yhden ihmisen mittakaavassa kaukaisilta ja vaikeasti saavutettavilta. Siksi näin selvä ohje ilahduttaa. Pachauri antaa yksinkertaisen maailmanparannusreseptin, joka on jokaisen toteutettavissa.

Haastan kaikki mukaan lihansyönnin vähentämiseen!

hoksaamisiin, Eeva

P.S. Muiden kiireiden vuoksi Hoksaa jää muutaman viikon tauolle. Palaan lokakuun lopulla. Tauon aikana aion ainakin katsoa Disneyn uuden WALL-E filmin, jolla on ympäristötietoinen sanoma. Luvassa sen arvostelu.

Lisää taustatietoa Eevasta ja Hoksaasta

Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle sivun alkuun