Hyppää suoraan sisältöön

Valmista voikukkahunajaa

Kullankeltainen voikukkahunaja maistuu sellaisenaan tai letun ja leivän päällä. Kauniisti pakattuna se sopii myös lahjaksi kevään päivänsankareille. Jos vielä äitienpäivänä ei voikukka kuki, ainakin ylioppilaan päivästa se tekee entistä makeamman. Ohjeellamme keität vajaassa puolessa tunnissa noin desilitran maistiaisannoksen.

Tarvitset:
  • 20 g voikukan keltaisia terälehtiä
  • 100 g sokeria
  • Reilu puoli lasia vettä
Lisäksi:
  • Kattila
  • Kauha
  • Leivontakulho
  • Siivilä
  • Pieni hillopurkki

Työohje:

1. Voikukkaa pukkaa maasta kaikkialla, mutta ruuanlaittoon on parasta valita kukkia, jotka kasvavat mahdollisimman kaukana liikenteestä. Kahteenkymmeneen grammaan terälehtiä tarvitset kuutisenkymmentä kukkaa.

2. Huuhtele kukat ja revi niistä vihreät osat irti. Ne maistuvat kitkeriltä.

3. Kaada reilu puoli lasia vettä kattilaan ja lisää siihen irti riipimäsi voikukan keltaiset terälehdet. Anna kiehua ja keitä kuusi minuuttia, jotta voikukista irtoaa maku.

4. Siivilöi kukat pois, mutta ota neste talteen kulhoon. Se käy kätevästi, kun asetat siivilän kulhon päälle.

Purista neste kukista viimeiseen pisaraan. Voit vaikka painaa niitä siivilässä, kuten Joonatan tekee kuvassa.

5. Kaada voikukan maustama neste taas kattilaan. Lisää sokeri ja kuumenna.

6. Hämmentele ja anna kiehua. Kun sokeriliemi kiehuu, jatka keittämistä edelleen sekoitellen. Keittämisen aikana liika vesi haihtuu.

Mitä sakeampaa hunajastasi haluat sitä kauemmin on syytä keitellä. Keitimme ensimmäistä hunajaeräämme 15 minuuttia. Jäähtyessään se kiteytyi lohkareiseksi voikukkasokeriksi. Kuuden minuutin keittoaika taas tuotti paksuhkoa siirappia. Päätä itse millaista hunajastasi haluat. Kannattaa kokeilla erilaisia keittoaikoja!

7. Kaada valmis hunaja pieneen puhtaaseen hillopurkkiin.

Herkullista!

Kumia voikukasta!

Saksalaiset tutkijat valmistavat kumia voikukan varren sisältä valuvasta tahmeasta maitiaisnesteestä. Kukkakumista lateksiallergikotkin saavat siedettäviä kumituotteita. Lue lisää kukkakumista.

Vinkki:

Toiset suosittelevat maustamaan hunajan sitruunamehulla. Se myös kirkastaa hunajan väriä. Voit kokeilla lisätä sitä nesteeseen samalla kun hämmennät sekaan sokerin.

sivun alkuun Työpajan juttujen luetteloon Hoksaa nettilehden Hoksaa-lehden etusivulle