Hyppää suoraan sisältöön

Krookuksesta saadaan maailman kalleinta maustetta

Lähikuvassa sahramikrookuksen kukka. Mausteeksi kerätään kukan pitkät punaiset luotit. Kuva: Gernot Katzer.

Tunnetko sahramin, mausteen, joka värjää joulupullat keltaisiksi? Sitä saadaan sahramikrookuksesta, joka on ilmeisesti peräisin Välimereltä, Kreetan saarelta.

Mausteeksi sahraminiityiltä kerätään punaisilta langanpätkiltä näyttäviä sahramikrookuksen kukan emin luotteja. Kiloon kuivattua sahramia tarvitaan noin 150 000 kukkaa, joiden kasvattamiseen vaaditaan noin 2000 neliömetriä viljelyalaa. Ei mikään ihme, että sahrami on maailman kallein mauste. Vaikka sahrami on kallista, se on myös hyvin riittoisaa. Puoli teelusikallista riittää maustamaan litran vanukasta, kirjoittaa mausteisiin hurahtanut kemisti Gernot Katzer .

Kuivattuja sahramikrookuksen kukan luotteja. Ne antavat ruualle eksoottista makua ja kauniin keltaisen värin. Kuva: Gernot Katzer.

Sahramikrookus on hedelmätön ja lisääntyy ainoastaan tytärsipuleita kasvattamalla. Leviämiseen se siis tarvitsee ihmisen apua. Se on kulkenut Välimereltä kauppiaiden matkassa nykyisen Iranin alueella asuneiden sumerien valtakuntaan jo 5000 vuotta sitten. Tänä päivänä Iran onkin Espanjan ohella maailman johtava sahramin tuottaja. 1400- ja 1500-luvuilla sahramia kasvatettiin niinkin pohjoisessa kuin Englannissa. Nykyisin pohjoisimmat sahramintuottajat asuvat Sveitsin Mundissa.

Lisätietoa:
  • Finfoodin kasvien lisääntymisestä kertovalla sivulla on kuvia kukan rakenteesta. Niistä selviää tarkemmin, mikä on hede, emi ja luotti.
  • Mauista innostuneen kemisti Gernot Katzerin saksan- ja englanninkielinen maustesivusto pursuaa tietoa maustekasveista, mausteiden kemiasta ja alkuperästä. Katzer on myös julkaissut kirjan mausteista.

sivun alkuun Biosfäärin juttuluetteloon Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle