Hyppää suoraan sisältöön

Miksi tunnissa on 60 minuuttia?

Sadassa on kymmenen kymmentä, mutta oletko koskaan miettinyt, miksi tunti on jaettu 60 minuuttiin ja minuutti 60 sekuntiin? Ratkaisu on 5000 vuotta sitten eläneiden sumerimatemaatikkojen käsissä.

Ajanlaskumme takana ovat tuhansia vuosia sitten sitten Mesopotamiassa, osapuilleen nykyisen Irakin alueella asuneet sumerit. Sumerit, maailman varhaisin kulttuurikansa, käyttivät kuvakirjoitusta jo 3200 vuuotta ennen ajanlaskun alkua sekä olivat edistyneitä myös rakentamisessa ja matematiikassa.

Sumer sijaitsi vilkkaiden kauppareittien risteyksessä. Kaupankäynnissä piti puhua hinnoista, mutta kun toreilla tungeksi väkeä monista maista, ei aina löytynyt yhteistä kieltä. Tarvittiin merkkikieli. Sumerit laskivatkin sormilla, tosin eivät sormia nyrkistä ojentamalla kuin me, vaan liu'uttamalla peukaloa muita sormia pitkin.

Sumerikauppiaat laskivat sormilla

Sumerien sormilaskun perustana ovat sormien nivelet, jotka jakavat käden neljä pisintä sormea kolmeen osaan. Ensin he nipistivät peukalon ja etusormen kärjet yhteen - yksi. Sitten he liu'uttivat peukaloa alas etusormen keskiosaan -kaksi. Kun peukalo liukui etusormen juureen, he sanoivat kolme. Keskisormen kärjessä neljä, keskiosassa viisi ja niin edelleen pikkurillin juureen asti, jossa he sanoivat kaksitoista. Siis neljä sormea kertaa kolme osaa, 12.

Sumerit käyttivät vasenta kättä ilmaisemaan numeroita yhdestä kahteentoista. Oikean käden sormilla he taas osoittivat, kuinka monta kokonaista kahtatoista heidän tarkoittamassaan luvussa oli.

Esimerkiksi luku 36, eli 3x12, ilmaistiin nostamalla kolme oikean käden sormea. Luku 45, eli 3x12+9, vaati lisäksi osoittamaan peukalolla vasemmasta kädestä numeroa yhdeksän vastaavaa kohtaa eli nimettömän juurta.

Täyskäsi oli kuusikymmentä

Oikean käden täydet viisi sormea tarkoittivat sumerilaisilla lukua 5x12 eli kuuttakymmentä. Luku 60 olikin sumerien matematiikan perusta.

Kun määritellään, että tunnissa on 60 minuuttia, on sormimerkein kätevä näyttää, kuinka monta minuuttia edellisestä tasatunnista on kulunut. Tosin sumerien mieltymys lukuun 60 johtui luultavasti myös puhtaan matemaattisista syistä.

Kuusikymmentä on ensimmäinen luku, jonka voi jakaa tasan kaikilla numeroilla yhdestä kuuteen. 60:6=10, 60:5=12, 60:4=15, 60:3=20, 60:2=30. Voimme siis kätevästi käyttää sanontoja neljännestunti, puoli tuntia, kolmeneljännes tuntia, koska ne kaikki vievät aikaa tasaminuutteja. Jos tunnissa olisi vaikka 50 minuuttia, vartti kestäisi hankalat 12,5 minuuttia.

Konstailematon kuusikymmppinen on jaollinen myös 10:llä, 12:lla, 20:llä, 30:llä ja 60:llä. Ja mikä parasta luku 60, eli 3x4x5, jatkaa mukavasti kahdentoista, 3x4, aloittamaa sarjaa.

Sumereilta myös 12 kuukautta, 7 päivää, 24 tuntia ja 360 astetta

Sumerit jakoivat vuoden 12 kuunkiertoon. Heidän päivänsä alkoi auringonlaskusta ja jakautui 12 tunnin pimeään ja 12 tunnin valoisaan jaksoon. Sormilaskulla päivän 24 tuntia oli helppo käsittää. Sumerien lukuun 60 perustuvaa matematiikkaa saamme kiittää myös täyden ympyrän kaaren 360, eli 3x4x5x6 = 60x6, asteesta.

Seitsenpäiväisessä viikossakin on sumereilla sormensa pelissä. Seitsemän? Se ei oikein tunnu istuvan 60-järjestelmään. Seitsemän on kuitenkin aivan erityinen, sillä se on ensimmäinen luku, jolla perusluku 60 ei ole jaollinen. Lisäksi seitsemän itsensä voi jakaa vain itsellään ja ykkösellä, eli se on alkuluku.