Hyppää suoraan sisältöön

Voiko klemmarilla ostaa talon?

Kyle on reippaan ja iloisen näköinen nuori mies, jolla on tumma kiharapää.
Kyle Macdonald

Voi väittää kanadalainen Kyle Macdonald. Hän osti heinäkuussa 2006 talon punaisella paperiliittimellä. Vuoden 2008 Guinnesin ennätysten kirja noteerasi hänen diilinsä kaikkien aikojen menestyksekkäimpänä internetin välityksellä sovittuna kauppana.

Tavoite: klemmarista taloksi

Kyle Macdonald aloitti heinäkuussa 2005 laatimalla viestin itsestään internetin luokiteltujen ilmoitusten sivustolle. Hän perusti hankkeelleen myös oman webbisivun. Hän tiedotti vaihtavansa punaisen paperiliittimen johonkin suurempaan tai parempaan ja jatkavansa vaihtokauppoja kunnes saisi vaihdossa jotakin todella suurta kuten talon tai saaren tai talon saarella. Jos kaupat saataisiin sovittua, hän olisi valmis matkustamaan ihan mihin tahansa tekemään vaihdon.

Näin Kylen vaihtokauppa kävi:
 1. Paperiliitin
 2. Kalanmuotoinen kynä
 3. Ovennuppi
 4. Retkikeitin
 5. Generaattori
 6. Valomainos ja tynnyrillinen olutta
 7. Moottorikelkka
 8. Päivämatka Yahkiin (Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa)
 9. Kuorma-auto
 10. Aikaa levytysstudiolta ja julkisuutta levytykselle
 11. Oikeus asua vuoden ajan ilmaiseksi phoenixilaisessa talossa
 12. Iltapäivä rokkari Alice Cooperin kanssa
 13. Valaistu lasipallo (KISS-yhtyeeseen liittyvä koriste- ja keräilyesine)
 14. Elokuvarooli
 15. Talo Kiplingissä Kanadassa

Ovatko ihmiset todella valmiita näin epäreilulta kuulostavaan kauppaan? Mieleeni tulee hölmöläissatu miehestä, joka lähti markkinoille myymään hevosta ja palasi umpityytyväisenä kotiin saunavihta kainalossaan. Olihan vihdasta heti iloa, kun oli saunapäiväkin. Sellaisiako kauppamiehiä Kylen tielle osui vai kävikö hänellä vain satumainen tuuri?

Klemmarimies pääsi uutisiin

Kyle Macdonald kertoo blogissaan vaihtaneensa klemmarin ensin Vancouverissa Länsi-Kanadassa kalanmuotoiseen kynään. Kynä vaihtui Seattlessa savesta muotoiltuun oven nuppiin. Sitten oli vuorossa Amhurst Massachusettsissa Yhdysvaltojen itärannikolla ja retkihella. Hellasta Kyle sai 1000 watin generaattorin Kaliforniassa. Generaattori poiki matkan New Yorkiin, missä Kyle otti vastaan neonvalomainoksen ja oluttynnyrin. Ne kuuluisa kanadalainen radio- ja tv-juontaja tarjoutui vaihtamaan moottorikelkkaan.

Kyle otti tarjouksen vastaan, ja samassa tieto kaupasta levisi suorassa radiolähetyksessä. Yhtäkkiä kaksi kanadalaista televisiokanavaa ja CNN halusivat tehdä jutun Kylesta. ”Klemmarimies” pääsi uutisiin. Sen jälkeen hänen kanssaan tehtiin kauppaa myös mainosmielessä. Jutut Kylesta lehdissä, radiossa ja televisiossa poiki ilmaista julkisuutta hänen kauppakumppaneilleen.

Toisen roska on toisen aarre

Kuva Kylesta valkoisen talonsa rappusilla. Talossa on punaiset ikkunanpuitteet.
Kyle Macdonald ystävineen paperiliittimellä ostamansa talon rappusilla

Vielä kuuden vaihdon jälkeen kanadalainen Kiplingin kunta tarjosi Kylelle kolmen makuuhuoneen taloa ja kunnia-asukkaan titteliä. Nyt Kyle asuu omassa talossaan. Hän on saanut valtavasti huomiota eri puolilla maailmaa ja on kirjoittanut kirjan siitä, kuinka tavallinen mies päätyi talon omistajaksi pelkällä klemmarilla.

Mitä voi nyhjäistä tyhjästä?

Saksalaisessa Bochumin kaupungissa sijaitsevan Freie Schulen seitsemäsluokkalaiset innostuivat testaamaan, mitä he saisivat aikaan yhdellä klemmarilla. Kaikki 20 oppilasta saivat opettajalta tavallisen kuparinvärisen paperiliittimen. Ensimmäisen viikon jälkeen paras saalis oli kissan kaulapanta.

Pelkällä klemmarillako? Kylen ajatuksena on, että toiselle tarpeeton tavara voi taas toiselle hyvinkin tulla tarpeeseen. Ehkä siinä onkin perää, mutta täytyy muistaa, että klemmarin lisäksi Kyle oli valmis käyttämään hankeeseensa loputtomasti aikaa. Kauppareissuilta kertyi myös matkakuluja.

Kylella oli tuuria ja sana levisi. Laaja yleisö kasvatti myös mahdollisten kauppakumppanien määrää. Kaupallaan julkkiksen kanssa Kyle onnistui saamaan lisää edullista julkisuutta. Lopulta kyse ei ehkä niinkään ollut klemmarista, vaan rohkeudesta lähteä täysillä toteuttamaan ajatusta, joka ilmeisesti hullunkurisuudessaan ja omaperäisyydessään herätti kiinnostusta ihmisissä. Jokainen kauppakumppani sai haluamansa aarteen ja pääsi osalliseksi hauskanpidosta. Onnistuisikohan sama meillä?

Jutun kuvat Kyle Macdonaldin flickr-sivuilta, joilta hän antaa vapaasti ottaa materiaalia hänestä kertoviin juttuihin. Linkki kuviin löytyy hänen blogisivustoltaan One red paperclip.

Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle sivun alkuun