Hyppää suoraan sisältöön

Yhdyssanapeli

Pistä hoksottimesi koetukselle ja kehittele uusia veikeitä yhdyssanoja. Lisään parhaat uudet sanat tälle sivulle kaikkien riemuksi. Lähetä omat ehdokkaasi sähköpostilla eeva@hoksaa.net tai lomakkeella. Voit liittää sähköpostiin myös piirroksen sanastasi.

Vaatekaappikello on monelle tuttu Mauri Kunnaksen kirjasta Vaatekaappikellon kummitukset. Mutta mikä on vessahätäjarru, rannekellotaulu tai kynttilänjalkahoito ?. Entä miltä maistuu hukkakaurapuuro ? Voiko oksennuspussikeittoa syödä? Miltä näyttää huulipunakaali ? Mitä ovat kylpypyyhekumiankka ja sateenvarjokuva? Onko muumipeikonlehti kenties uusi viherkasvilaji?

Nuo uudissanat syntyivät, kun kokeilimme Joonatan ja Laura Saarhelon keksimää yhdyssanapeliä. Joko keksit kuinka se toimii? Otetaan siis kaksi yhdyssanaa, joista toisen alkuosa on sama kuin toisen loppuosa: esimerkiksi huulipuna ja punakaali. Niistä muodostetaan uusi kolmiosainen yhdyssana: huulipunakaali. Myöhemmin huomasimme, että Alivaltiosihteeri on tässä lajissa mestari.

Mitä oudompi merkitys uudella sanalla on sitä parempi. Peliä voisikin jatkaa miettimällä, miltä huulipunakaali näyttää tai nitä sillä voi tehdä. Jos piirtäisit siitä kuvan, näyttäisikö se punahuuliselta kaalilta vai kenties punakaalilta, jolla on huulet. Tai ehkä se onkin kaali, josta valmistetaan huulipunaa.

Hoksaa nettilehden Hoksaa-lehden etusivulle sivun alkuun Työpajan vinkkien luetteloon