Hyppää suoraan sisältöön

Pätkät kiertoon: vala kynttilännysistä uusia esineitä

Tarvikkeet:
 • Kynttilänpätkiä
 • Mehiläisvahasta tehtyä muovailuvahaa
 • Sopiva esine veistoksen malliksi
 • Sanomalehtipaperia suppiloksi ja pöytien suojaksi
 • Kerros- tai tavallinen kattila
 • Kattilan sisään sopiva syvä lautanen tms. astia, jota saat käyttää steariinin sulatukseen.

Joonatan valoi papan kanssa tinasotilaita. Homma oli hauskaa, mutta harmillisen vaarallista.

Myöhemmin kynttilöitä valaessa Joonatanin päähän pälkähti, että tinan sijasta esineitä voisi varmaan yhtä hyvin valaa steariinista. Sulamiseen vaadittava lämpötila olisi vähemmän polttava, ja raaka-aine muutenkin vaaraton.

Tuumasta toimeen! Ensimmäiseksi Joonatan tahtoi valaa kadonneen shakkinappulan tilalle uuden.

Työohje:

1. Valumuotin valmistamiseksi Joonatan haki mehiläisvahasta tehtyä muovailuvahaa, joka huoneenlämmössä oli niin kovaa, että siitä muovaileminen tuntui työläältä. Hän uskoi kovan muovailuvahan pysyvän riittävän kiinteänä vielä sulan steariinin lämmössäkin ja siksi soveltuvan hyvin muotiksi.

Hän aloitti pehmittämällä muovailuvahan käsissään. Sitten hän painoi nappulan vahaan ja leipoi sen vahan sisään.

2. Seuraavaksi hän halkaisi vahaklöntin hyvin varovasti terävällä veitsellä, avasi sen ja otti nappulan ulos.

3.Sitten hän liitti puolikkaat taas takaisin yhteen niin, että muovailuvahan sisään jäi nappulan muotoinen onkalo. Koska hän aikoi myöhemmin täyttää onkalon sulalla steariinilla, oli klönttiin syytä vielä kovertaa täyttöaukko eli pinnalta onkaloon johtava tunneli. Nyt valumuotti oli valmis, mutta vielä liian lämmin ja pehmeä. Joonatan pani muotin jääkaappiin viilenemään, jotta mehiläisvaha taas kovettuisi.

4. Sillä välin Joonatan keräsi sulatettavat kynttilänpätkät syvälle kuumuutta kestävälle lautaselle ja pani hellalle kerroskattilan alakattilaan vettä kuumenemaan. Ylempään kerrokseen hän asetti kynttilälautasen.

Kynttilöiden sulamista odotellessaan hän levitti hellan viereen työpöydän suojaksi sanomalehtipaperia.

5. Kun steariini oli sulaa, Joonatan sammutti hellan, kiersi palan sanomalehtipaperia tötteröksi, asetti sen muottiin kaivertamansa onkalon suulle ja valutti sulaa steariinia paperisuppilon läpi muotin sisään, kunnes se oli suuaukkoa myöten täynnä.

6. Lopuksi Joonatan pisti täytetyn muotin jääkaappiin jäähtymään.

Kun muotti ei enää tuntunut yhtään lämpimältä käteen, oli aika kuoria muovailuvaha pois valun päältä. Valamisesta jäi valmiiseen steariininappulaan sarvi muotin täyttötunnelin kohdalle. Sen Joonatan irrotti varovasti, ja steariininappula oli valmis.

Huomio! Kynttilänpätkien sulattamisesta vesihauteessa on varminta kysyä kotiväeltä ja tehdä ainakin se vaihe yhdessä aikuisen kanssa.

Vielä niksejä ennen kuin aloitat:
 • Jos kotonasi ei ole kerroskattilaa, myös tavallinen kattila käy. Tärkeää on vain, että kynttilänpätkät sulatetaan vesihauteessa. Niitä ei panna suoraan kattilan pohjalle, vaan kattilassa kuumenevan veden ylle asetetaan toinen kuumuutta kestävä astia, jossa kynttilät saavat rauhassa sulaa.
 • Pidä sulataessasi vesi poissa steariinista.
 • Kynttilät eivät sulaakseen tarvitse kovin suurta kuumuutta. Silti narahdin kerran kuvitellessani muovipussin soveltuvan kätevästi niiden sulatussäiliöksi. Sulava steariini sulatti myös pussin ja steariinini karkasi veteen. Sotkun välttämisestä tulikin lisää sotkua! Sulatusastiana metallinen tai keraaminen kippo on paras.
 • Steariinin tahrimat astiat eivät ole mukavia. Steariini kyllä lähtee tiskikoneessa, mutta älä silti käytä tähän hommaan kotisi paraatiastiastoa. Vanhempasi varmasti arvostavat hienotunteisuuttasi, jos huomaat sulattaa kynttilänpätkäsi jossakin vähemmän hienossa kulhossa.
 • Muodoltaan yksinkertaisten esineiden valaminen onnistuu parhaiten. Minimaalisen pienet, ohuet, ulokkeiset ja lonkeroiset esineet soveltuvat huonosti valettaviksi. Kannattaa ainakin aloittaa helposta.
 • Samalla tavalla muottiin valamalla valmistetaan monet metalli- ja muoviesineet, esimerkiksi Lego-palikat, kammat ja muoviastiat. Huoliteltu lopputulos syntyy, kun valamisesta kielivät saumakohdat silotellaan hiomalla.
Nappulan valettuaan Joonatan teki steariinista vielä dinosauruksen. Muotin hän valmisti tavallisesta muovisesta pikkudinosta.

sivun alkuun Työpajan juttujen luetteloon Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle

 • Toiminimi Hoksaan sivuille