Hyppää suoraan sisältöön

Muna oli ennen kanaa

Pääsiäinen on munien aikaa. Kanat ovat eläneet ihmisten tarhoissa jo 4500 vuotta. Mutta kuka muni ensimmäiset munat?

Kanoja jo 55 miljoonaa vuotta

Meidän kanamme esi-äiti on nykyisinkin Kaakkois-Aasiassa elävä punaviidakkokana. Ensimmäiset kesyt kanat elivät Intiassa 4500 vuotta sitten. Tuhat vuotta myöhemmin antiikin kreikkalaiset ja foinikialaiset ensimmäisinä eurooppalaisina pitivät kanoja. Kanoja on kuitenkin ollut jo kauan ennen ihmistä. Kanalintujen historia ulottuu 55 miljoonan vuoden taa. Entä munan?

Kovakuorisia munia 350 miljoonaa vuotta

Kumpi ensin, muna vai kana?

Maapallolla on ollut..

  • kesyjä kanoja 4500 vuotta.
  • kanalintuja 55 miljoonaa vuotta.
  • lintuja 150 miljoonaa vuotta.
  • kovakuorisia munia 350 miljoonaa vuotta.
  • munasoluja 1,5 miljardia vuotta

Linnut ovat kansoittaneet maapalloon ilmatilaa jo yli sata miljoonaa vuotta. Vanhin tunnettu lintufossiili, liskolintu Archaeopteryx, on 150 miljoonaa vuotta vanha. Nykyisin useimmat tutkijat pitävät lintuja pienten lentokyvyttömien lihansyöjädinojen jälkeläisenä. Hirmuliskot siis ovat lintujen lähisukulaisia.

Dinot kuoriutuivat munasta kuten linnut. Mutta kovakuorisia munia munittiin jo ennen dinosauruksia, 350 miljoonaa vuotta sitten. Silloin kehittyivät ensimmäiset kokonaan kuivalla maalla elävät selkärankaiset, jotka myös munivat maalle. Ne olivat nykyisten matelijoiden, lintujen ja nisäkkäiden esi-isiä.

Kova kuori oli tärkeä edistysaskel kuivalle maalle siirryttäessä, sillä kova kuori suojasi kehittyvää elämää kuivumiselta. Varhaisemmat eliöt, esimerkiksi kalat ja sammakkoeläimet laskivat pehmeäkuoriset munansa veteen. Veden ympäröimän munan suojaksi riitti pehmeä kuori. Mutta jos kutulammikko kuivui, munissa vasta kehittymässä olevat toukat kuolivat.

Munasoluja 1,5 miljardia vuotta

Vanhimmat tunnetut munafossiilit ovat 600 miljoonaa vuotta vanhoja. Munijasta ei ole vielä täyttä varmuutta. Tutkijat uskovat, että niiden äiti oli korallintapainen eläin. Ovatko nämä munavanhukset sitten kaikkien aikojen ensimmäiset munat? Tuskin. Eivätkä ainakaan, jos muniksi lasketaan myös munasolut. Silloin vanhin muna on yhtä vanha kuin suvullinen lisääntyminen, 1,5 miljardia vuotta. Niihin aikoihin tutkijat uskovat yksisoluisen elämän keksineen seksin.

Helsingin luonnontieteellisessä museossa voi 22.5.2008 alkaen ihailla uutta pysyvää näyttelyä elämän kehityksestä. Sen kohokohtia ovat on noin 55 miljoonaa vuotta sitten eläneen jättiläislintu Diatryma gigantean ja shunosauruksen luurangot.

Museon avautumista odotellessa kannattaa tutustua elämän historian verkkonäyttelyyn.

Lisätietoa:

Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle sivun alkuun