Hyppää suoraan sisältöön

Munaennätyksiä

Lue kaikki tai hyppää suoraan sinua kiinnostavaan ennätykseen

Isonorsulintu muni kaikkien aikojen suurimmat munat

Yli 400 vuotta sitten sukupuuttoon kuollut isonorsulintu on jättänyt jälkeensä maapallon historian suurimmat munat. Tämä madagaskarilla elänyt lentokyvytön siivekäs tuotti yli 30 senttiä korkeita ja arviolta lähes 8 kilon painoisia munia, joihin mahtui 7,5 litraa, siis seitsemän ja puoli maitotölkillistä nestettä.

Yhdestä isonorsulinnun munasta saisi jättiläismunakkaan, jonka veroiseen tavallisia kananmunia tarvittaisiin suunnilleen 200 kappaletta. Isonorsulinnun munat päihittävät vertailussa myös kaikkein suurimmat dinosaurusten munat ja saavuttavat samalla ensimmäisen sijan kamppailussa eliökunnan kaikkien aikojen suurimman solun arvonimestä.

Strutsit nykyään ykkösiä

Strutsit voittavat elävien lintujen sarjan. Niiden munat ovat jopa 18 cm pitkiä ja painavat tavallisesti reilut puolitoista kiloa – 24 normaalin kananmunan verran! Strutsien ennätystä pitää hallussaan tuhti ruotsalaisyksilö, joka vuonna 2006 muni 2,5 kiloisen munan.

Kimalaiskolibri munii mineimmät munat

Maailman pienimpien munien kilpailussa kultaa munii kuubalainen kimalaiskolibri, maailman pienin lintu. Se itsekin painaa alle 2 grammaa, vähemmän kuin sentin kolikko. Sen poikaset kuoriutuvat herneenkokoisista munista, joiden paino jää alle puolen gramman.

Kiivin munat suurimpia suhteessa emon painoon

Uuden Seelannin kiivit saavat todella äheltää jälkikasvunsa kanssa. Kanankokoisten kiwien munat saattavat painaa jopa kuuden kananmunan verran. Kiivi muniikin vain yhden tai kaksi munaa vuodessa. Ensin muna kehittyy reilun kuukauden verran emon kehon lämmössä. Valmiina se painaa lähes neljänneksen emon painosta. Strutsien suoritus jää kirkkaasti häviölle. Vaikka niiden munat ovat jättimäisiä, ovat ne itsekin niin painavia, että niiiden munan massa on vain noin sadasosa strutsinaaraan painosta.

Viimeisinä viikkoina ennen munimista kehittyvä muna panee kiiviäidin elimistön niin ahtaalle, ettei se ei pysty lainkaan syömään ja käveleekin vain vaivoin. Kärsivällisyyttä vaaditaan munimisen jälkeenkin. Kiivi-isän urakka on ennätyksellinen, runsaan kahden kuukauden hautomismaratoni.

"Käpytikka on kiwiin verrattuna pikahautoja. Vajaan kahden viikon kuluttua käpytikan poikaset kurottavat nälkäiset nokkansa munista.

Peltopyyllä suurin pesue

Jotkut linnut, esimerkiksi kiwit ja kotkat, munivat usein vain yhden tai kaksi munaa. Peltopyyn pesue on kaikkein suurin. Se munii 9-20 munaa.

Linnunpoikasia uhkaavat monet vaarat. Osa niistä päätyy petojen ruokapöytään, osa menehtyy muuttomatkan vaivoihin. Koska kaikki eivät selviydy hengissä, varmistavat monet linnut lajinsa säilymisen munimalla useampia munia.

Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle sivun alkuun