Hyppää suoraan sisältöön

Haaste: Kehittele kukille lomakastelija tyhjästä muovipullosta!

Joonatan Saarhelo

Kaipaan apuasi idean kehittelyyn

Laitteeni lähti toimimaan lupaavasti. Kun multa oli märkää, vesi pysyi pullossa. Viikossa pullo kuitenkin tyhjeni. Luulen, että laite kaipaisi hienosäätöä, mutta minulla ei oikein sytytä, kuinka sitä voisi parantaa. Osaatteko auttaa?

Kertokaa parannusideoistanne sähköpostilla eeei roskapostiava@hoksei roskapostiaaa.net! Lähetän joka kuukauden parhaille keksijöille postikortit ja julkaisen toimivat ideat.

Kesällä ruukkukasvit nuukahtavat nopeasti ilman kastelua. Parin viikon poissaolo voi olla niille kohtalokas.

Meillä on kukkien lomahoidoksi kokeiltu:

 • kukkaruukuista vesiämpäriin johtavia puuvillaisia nyörejä
 • hiukan kuivemmassakin selviävät kasvit on pantu ammeeseen ja täytetty ruukkujen väliin jäävä tila kastellulla sanomalehtipaperilla
 • kukat on paahteiselta ikkunalta kannettu sisemmälle huoneeseen
 • ennen lähtöä kaikki kukkaruukut on upotettu joksikin aikaa veteen niin, että multa ja savi (jos ruukku on keraaminen) imevät itsensä täyteen vettä.

Muista konsteista on ollut apua, mutta puuvillanyörit eivät toimineet kuten piti. Ehkä ne pitäisi ympäröidä muoviletkulla niin, ettei vesi haihdu jo matkalla ruukkuun. Kukkien siirtely ennen lomalle lähtöä on kuitenkin työlästä, eikä auta pidemmän loman ajaksi. Toimivalle kasteluautomaatille olisi tilausta.

Idea: suljettu muovipullo ja kaksi letkua

Uusi kastelijaideani on yksinkertainen. Tyhjään muovipulloon kiinnitetään kaksi letkua, pullo täytetään vedellä ja korkki kiinni. Kun suljen ylemmän ilmaletkun, alemmasta kasteluletkusta ei tule vettä.

Ajattelen, että myös kukkaruukun mullassa ilmaletku pysyy suljettuna niin kauan, kun multa on märkää. Märän mullan läpi siihen pääse ilmaa. Kun multa kuivahtaa, ilmaletkuun pääsee taas ilmaa ja kasteluletkusta tulee vettä.

Näin rakensin kasteluautomaatin prototyypin

Tarvikkeet:
 • tyhjä muovipullo
 • 0.5 m ohutta muoviletkua Akvaariokaupasta tai ehkä apteekistakin voisi saada sopivaa. Tarvitsemasi määrä riippuu pullon koosta ja siitä, kuinka kaukana pullo kasteltavasta kukasta sijaitsee. Parempi liikaa kuin liian vähän.
 • Purkkaa
Lisäksi:
 • Pihdit
 • Kynttilä
 • Naula
 • Tulitikut
Työohje:

1. Ensin tein muovipulloon kaksi reikää letkuja varten. Kuvassa letkut ovat lähellä toisiaan, mutta nyt sijoittaisin ilmaletkun mahdollisimman ylös ja kasteluletkun mahdollisimman alas. Sulatin rei'ät muoviin naulalla, jonka olin kuumentanut kynttilän liekissä. Otin naulasta pihdeillä kiinni ja pidin sitä liekissä jonkin aikaa. Ilman pihtejä olisin polttanut näppini.

2. Katkaisin letkusta kaksi pätkää. Jälkiviisaasti voin nyt todeta, että ne jäivät liian lyhyiksi. Ota vain reilut pätkät. Niitä voi aina tarvittaessa lyhentää.

3. Työnsin letkujen päät pulloon sulatetuista rei'istä läpi ja tiivistin reiän pehmeäksi pureskellulla purkalla. Yritin tiivistää myös sulatetulla steariinilla, mutta se ei ollut riittävän joustavaa, vaan pinta halkeili, eikä siis pitänyt liitosta ilmatiiviinä. Kastelulaite toimii vain, jos rei'istä ei pääse yhtään ilmaa pulloon.

Pullo letkuineen on valmis kokeiltavaksi

4. Täytin pullon vedellä ja kiersin korkin kiinni.

5. Tukin ylemmän letkun pään sormella. Myös purukumi käy, jos sinulla sitä vielä on. Purukumissa on se etu, että silloin molemmat kädet jäävät vapaiksi.

6. Jos letkut on kiinnityskohdat ovat ilmatiiviit, pulloon ei nyt pääse mistään ilmaa. Alemmasta letkusta ei silloin tule vettä ulos. Jos kiinnityskohdat vuotavat, sen huomaa siitä, että niiden kohdalta nousee ilmakuplia ja siitä, että alemmasta letkusta tulee vettä.

7. Kun olin saanut pullon ilmatiiviiksi, panin sen korokkeelle kasteltavan kasvin viereen niin, että alempi kasteluletku oli suunnilleen sen mullan pinnan tasalla. Sitten tungin letkujen päät multaan (auki, ilman purukumia!).

Pullosta pitäisi nyt tulla vettä, kunnes multa on niin märkää, että sen sisään ei pääse ilmaa. Voi olla hyödyllistä kastella kasvi ensin, että se ei heti ime pulloa tyhjäksi, vaan voi seurata, alkaako kasvi saada pullosta vettä sitten kun mullan pinta kuivahtaa.

Kastelulaitteen idea ja ohje: Joonatan Saarhelo

sivun alkuun Työpajan juttujen luetteloon Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle

 • Toiminimi Hoksaan sivuille