Hyppää suoraan sisältöön

Sähköä hedelmistä

Sähköä hedelmistä? Kyllä vaan! Tarvitset omaan paristoon hedelmien lisäksi vain johtimia sekä sinkki- ja kuparinauloja.

Hedelmäpatteri toimii samalla periaatteella kuin Voltan paristo.

Hedelmäparistossa sähköä johtavana nesteenä eli elektrolyyttinä toimii hedelmän happo.

Tarvikkeet:
  • hedelmiä tai perunoita
  • johtimia
  • kuparinauloja tai -liuskoja
  • sinkkinauloja -liuskoja
  • LED, kuulokkeet tai jokin muu herkkä sähkölaite

Älä syö paristoina käyttämiäsi hedelmiä!

Näin teimme:

1. Iskimme sinkki- ja kupariliuskan vierekkäin omenaan ja nipistimme kumpaankin metalliliuskaan johtimen hauenleuoilla. Patteri oli valmis! Kiinnitimme johtimien toiset päät sähköllä toimivaan kelloon. Ei tapahtunut mitään!

Hauenleuat ovat käteviä pikaliittimiä, mutta ilmankin niitä tulee hyvin toimeen. Kuori vain vähän johtimen päätä niin, että sisällä oleva metallilanka tulee näkyviin. Liitä johtimen pää sitten pariston metalliliuskaan kiertämällä tai teippaamalla.

2. Missä vika? Kokeilimme liittää johtimien päät kellon sijasta kuulokkeisiin, jotta kuulisimme, antaako patterimme lainkaan virtaa.

Kun Joonatan hankasi johtimien päitä kuulokkeiden liittimeen, kuului Lauran korvaan rätinää. Paristo siis toimi, mutta ehkä sen antama jännite ei riittänyt käynnistämään kelloa. Päätimme tuplata jännitteen kytkemällä kaksi hedelmäpatteria sarjaan.

Kytkentäkaavio hedelmien sarjaankytkennästä. Olennaista on, että virtapiiristä tulee silmukka, jossa kuparinaula tai -liuska on aina kytketty sinkkinaulaan tai -liuskaan.

Voltan paristossa periaate on aivan sama. Kupari- ja sinkkilevyjen välillä vaan ei tarvita johtimia, koska tornissa ne muutenkin koskettavat toisiaan.

3. Onnistui! Kun kytkimme omena- ja limettipatterin sarjaan, niiden yhteenlaskettu jännite riitti käynnistämään kellon.

Eikö lamppu syty?

LEDille pitäisi riittää kolme sarjaan kytkettyä hedelmäpatteria. Jos LED ei siltikään pala (tai muu herkkä sähkölaite ei toimi), voi vika olla kytkennöissä. Tarkista, että

  1. johtimet hedelmäpatterien välillä kulkevat kuparista sinkkiin (ei sinkistä sinkkiin tai kuparista kupariin).
  2. LEDissä kuparinaula on liitetty ledin pidempään jalkaan ja sinkkinaula lyhyempään jalkaan. Kokeile kääntää ledi toisin päin.
  3. metalliliuskat tai -naulat eivät koske toisiaan hedelmän sisällä.

Jos kytkennät ovat kunnossa, kokeile ensin irrottaa naulat ja työntää ne uuteen kohtaan. Jos se ei auta, liitä mukaan vielä yksi hedelmäpatteri jännitteen vahvistamiseksi.

Vinkki

Kokeile hedelmien tilalta erilaisia nesteitä. Toimiiko sähkölaite, palaako LED tai kuuluuko kuulokkeista mitään, jos isket kupari- ja sinkkilevyt hedelmän sijasta muovimukiin, jossa on laimeaa etikkaa? Entä, jos käytät pelkkää vettä, suolavettä, saippuavettä, ketsuppia, sitruunamehua tai hammastahnaa?

Huom! Koe ei onnistu, jos metallit nesteessä koskettavat toisiaan

Kytkimme mukaan vielä perunan. Jos vaan johtimia ja metalliliuskoja riittää, voi hedelmäpatterien ja sähkölaitteen muodostamaan virtapiiriin kytkeä enemmänkin pattereita.
Lisätietoa

sivun alkuun Työpajan juttujen luetteloon Hoksaa-lehden Hoksaa-lehden etusivulle