Hyppää suoraan sisältöön

Harrastuksena animaatiokuvaus

Joonatan Saarhelo

Miten elokuvien ihmiset saadaan tekemään mahdottomalta näyttäviä juttuja, esimerkiksi liukumaan pitkin nurmikkoa kuin liukuhihnalla, tai nuket ja muovailuvahaukot heräämään henkiin? Vastaus on kuva kuvalta kuvaaminen eli stopmotion- tai pala-animaatio.

Olen kuvannut stopmotion eli pala-animaatota jo yli vuoden. Siksi kutsutaan animaatiota, joka perustuu siihen, että liike filmissä koostuu monesta peräkkäin tulevasta kuvasta. Siinä siis otetaan kuva esineestä, liikutetaan sitä, otetaan uusi kuva, liikutetaan esinettä taas... vähitellen syntyy filmiä.

Mitä iloa pala-animaatiosta on?

Mutta miksi käyttää Stopmotionia? Yhtä hyvinhän voi vain ottaa videoa! Ei ihan. Videoimalla et esimerkiksi voi saada muovailuvahaukkoja juoksemaan ja heittelemään keihäitä.

Seuraavista videoista näet, mitä stopmotionilla voi tehdä:

Tämä on yksi lempivideoistani. Sen on tehnyt Youtuben käyttäjänimi mamshmam.

Tässä Youtube-käyttäjä GIR2007 on käyttänyt ihmisiä nukkejen tapaan ja saatu heidät tekemään mahdottomia juttuja:

Tämän videon tekijä on tuntematon. Sen on hostannut Youtubeen ricx78. Animoijalle muovailuvahan paras ominaisuus on muuttuminen!

Tämä filmi on minun tekemäni.

Jos haluat itse animoida, tarvitset:
  • tietokoneen
  • tyhjän pöydän
  • miniDV-videokameran ja firewire-kaapelin, tai webcamin(mieluiten ei sisäänrakennettua)
  • filmin kuva kuvalta editoimiseen sopivan ohjelman(minulla MonkeyJam jonka voi imuroida ilmaiseksi)

Miten se menee?

Vaikutelma liikkeestä syntyy siitä, että filmissä on monta kuvaa sekunnissa.

Yleinsä teen ensin kuvakäsikirjoituksen, ja alan sitten kuvata. Muovailen hahmon ja pistän sen seisomaan pöydälle. Otan siitä kuvan ja liikutan ukkoa. Otan taas kuvan, ja niin eteenpäin. Aina kun olen saanut yhden liikkeen valmiiksi, katson miltä se näyttää. Jos teen esimerkiksi nyrkkeilyä toistan samaa kohtaa monta kertaa. Jälkeenpäin editoin joskus vähän kuvia. Hyviin videoihin lisään äänet joita saa ilmaiseksi Soundsnapistä.

Mitä enemmän kuvia sekunnissa, sitä enemmän kuvaaminen teettää työtä, mutta laatueron huomaa selvästi. Lisäksi liikkeellä on rajoitettu vauhti jos sekunnissa on vain vähän kuvia. Enempää kuin kahtakymmentäneljää kuvaa sekunnissa ei kannata käytää. Seuraavista esimerkeistä voit itse todeta sen.

Tässä filmissäni on 12 kuvaa sekunnissa:

Tässä filmissäni on 24 kuvaa sekunnissa:

Miten saada aikaan realistiselta näyttävää kävelyä?

Teen kävelyn niin, että pidän ukon yläruumiista kiinni, jotta se osoittaisi kävelyn aikana samaan suuntaan, ja siirrän jalkaa eteenpäin maata pitkin. Joka askel koostuu neljästä kuvasta. Näin tehtyä kävelyä on yllä esittelemässäni videossa A violent Stopmotionfight.

Lisää

sivun alkuun Työpajan juttujen luetteloon Hoksaa-nettilehden Hoksaa-lehden etusivulle